Борисов иска извинение, Велчев: Не замесвайте прокуратурата
Борисов иска извинение, Велчев: Не замесвайте прокуратурата / netinfo

Кметът на София Бойко Борисов настоява да получи извинение от вътрешния министър Румен Петков за това, че го обвини в прикриване на информация за нарушения в „Топлофикация” – София.

След като вчера в прав текст вътрешният министър обвини кмета на София, че като главен секретар на МВР е потулена информация от февруари миналата година за нарушения в „Топлофикация” – София, днес Румен Петков вече твърди, че това е сторил бившият зам.-директор на НСБОП Красимир Младенов. Столичният управник поиска извинение, че министърът го е „омаскарил” в публичното пространство. Борисов изрази съжаление, че МВР изпълнява политически поръчки и се е политизирало като по времето на Атанас Атанасов. За МВР не мога да говоря лошо, защото душата ми е там, но съжалявам, че колегите в министерството, които са професионалисти, си мълчат гузно, каза още Борисов.

Той не конкретизира дали общината ще се откаже от услугите на Красимир Младенов, който изпълнява функции на външен експерт в общинската проверка на столичния медицински холдинг. Младенов беше предложен преди няколко месеца от кмета за нов директор на „Егида”, но Столичният общински съвет не го одобри.

Главният прокурор Борис Велчев призова политиците и институциите в България да се въздържат от замесването на прокуратурата в политически и всякакви спорове и подчерта, че той не може да бъде арбитър в подобни спорове. Откакто Велчев е главен прокурор, Бойко Борисов му се е обаждал два пъти за "Топлофикация" и е настоявал за по-енергични действия.

Снощи главният прокурор е разговарял с вътрешния министър Румен Петков и с Бойко Борисов. Според Велчев не е имало политически чадър над случая, откакто той е главен прокурор. „За предходни периоди нямам информация”, подчерта Велчев. Той съобщи, че прокуратурата ще провери контролните органи, които са осъществявали надзор над “Топлофикация”. Ако министър Петков даде материали за служители на МВР, които не са упражнили контрол, те също ще бъдат проверени.