Борисов и партиите ревизират изборния кодекс, пред тях народът протестира
Борисов и партиите ревизират изборния кодекс, пред тях народът протестира / БГНЕС

Промените в Изборния кодекс ще се обсъждат днес в Народното събрание.

За участие в срещата председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов е поканил ръководствата на парламентарните групи, които подкрепят правителството - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ.

Борисов: Склонни сме да направим ревизия на Изборния кодекс

Премиерът държи срещата да е публична, тъй като след приемането на промените в Изборния кодекс се разбуни общественото мнение.

Задължителното гласуване мина на първо четене

Борисов вчера коментира, че „му е омръзнало ГЕРБ да поема вината за всяко едно решение на парламента" и уточни, че ако ГЕРБ управляват сами, тези промени е нямало да бъдат приети.

В същото време Борисов каза, че е склонен да ревизаира промените в Изборния кодекс, които предвиждат задължително гласуване и ограничават вота на българите в чужбина.

След срещата депутатите също се заемат да гледат промените в Изборния кодекс на второ четене.

В същото време няколко хиляди вече са заявили участието си в протест пред сградата на Народното събрание срещу ограниченията в Изборния кодекс.

Излизаме на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс, за които единствената дума е арогантност", се казва в разпространеното в социалните мрежи съобщение за протест. Хората не са съгласни със задължителното гласуване, тежките бариери пред гласуването на сънародниците ни зад граница, забраняването на провеждането на избори и референдуми заедно.