Борисов: Договорите с ЕРП-та не са за прокурор, а за психиатър
Борисов: Договорите с ЕРП-та не са за прокурор, а за психиатър / Sofia Photo Agency

"С промените в Наказателно-процесуалния кодекс спираме възможността безкрайно да се отлагат дела. В момента с трикове с болнични между подсъдимите и адвокатите делата циклят, докато хората забравят за какво е съден даден човек" - това каза министър-председателят Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Относно върнатия от Първанов текст от Закона за НПК Борисов каза: „Приемаме, че президентът е загрижен. Писмено ще му представим нашите аргументи. Ако е болен титулярът, идва резервният, на следващото дело идва избраният адвокат. Не виждам никакви проблеми с този текст".

„Защо СРС-та да не могат да се използват срещу тези, които си уреждат далаверите по телефона. Анонимният свидетел е известен на съдията. По този начин ние издигаме авторитета и ролята на съдията. Този текст дава възможност на съдията да издаде оправдателна присъда, но ако знае повече, той може да даде и наказателна присъда", коментира още Борисов.

Премиерът каза още: „Много внимателно се отнасяме с ветото на президента и ще кажем с какво сме съгласни и с какво не. Според мен има хора, които имат право да протестират, но тези които са довели страната до това положение, те нямат право да се изказват. Или ако се изказват да кажат ние надробихме попарата, а сега вие не можете да се оправите."

Във връзка с идеята за прекратяване на приватизационните договори на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN и E.ON Борисов коментира: „Тройната коалиция е работила прекрасно с ЕРП-тата и те сега имат очи да ме критикуват за това безобразие - те трябва да се заврат в земята от срам, защото те не са за прокурор, а са за психиатър. Ако някой ми каже, че с 33%, аз имам повече влияние, ще говоря с хората, защото 33% са нула".