Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов инспектираха старото летище край Хасково, което трябва да стане паркинг за тирове заради километричните опашки на граничния пункт "Капитан Андреево". В рамките на деня то ще бъде пригодено за целта с химически тоалетни, осветление, будки за храна.

"Тази криза няма да свърши за ден-два, да направим буферен паркинг, ще го осветим, ще го почистим, ако кризата стане по-тежка, тука трябва да могат да стоят хората. Тук могат да се направят, да си купуват храни, напитки, химически тоалетни. Да се постараем за максимални санитарни условия за превозвачите", каза пред журналисти Борисов.

По думите на Младен Маринов до 2-3 дни трафикът трябва да се успокои:

„1200 тира са пропуснати за едно денонощие, опашката вече е 24 км. Намаляла е двойно. Днес ще поставим и химически тоалетни, БЧК също се включват. Ще има и осветление, както и временни будки за храна“.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 26 март 2020 г.

Премиерът заяви, че се е чувал с различни представители на властта в Турция, включително и с Едроган, за да може да се подобри ситуацията на границата и да намалеят опашките.

„Разполагаме със 150 декара писта, днес ще изчистят наносите. От тук е организирано да се движат към пунктовете. Има капацитет за 2000-3000 тира“, обясни Маринов.

Паркингът трябва да заработи по предназначение от утре, като в момента на място има 50 работници.

"Трябва да осигурим възможност за работа на тези, които могат в момента, за да могат те да си плащат осигуровките и данъците, и по този начин да помогнат на тези, които няма как сега да работят", коментира Борисов.

"Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът. В момента, в който спре да се пълни, а той лети надолу, само от осигуровки вместо 500 млн. очаквани, са 150 млн. Затова е важно фирмите не само да работят, а и да си плащат данъците, за да компенсираме тези, дето не могат да работят, например туристическият бранш", продължи премиерът.

Той добави още, че до ден-два очаква и търговските банки да излязат с решение за кредитите, но това те ще го обявят.