Борисов бил кулминация на честванията на годишнината от първия български полет
Борисов бил кулминация на честванията на годишнината от първия български полет / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Въздушна обиколка на страната за 100-годишнината на авиацията ни
56015
Въздушна обиколка на страната за 100-годишнината на авиацията ни
  • Въздушна обиколка на страната за 100-годишнината на авиацията ни

Тази сутрин бе даден стартът на втората въздушна обиколка на България. Тя е част от тридневно авиошоу, посветено на стогодишнината от първия български полет. Присъствието на премиера Бойко Борисов, който е патрон на проявите, бе определено от организаторите им като кулминацията на цялото честване.

От летище София излетяха над 10 леки летателни апарата. Маршрутът им ще мине през Южна България, след което - по бреговата линия на българското Черноморие. Очаква се самолетите да се завърнат през Горна Оряховица, а краят на въздушната обиколка ще се състои утре на летище Лесново, в близост до град Елин Пелин.

Юбилейното шоу бе открито с изпълнения на полковник Свилен Иванов, който демонстрира въздушни акробатики. По думите на генерал майор Иван Парапунов от фондация Военновъздушни сили, която е сред организаторите на авиошоуто, Иванов има 9000 часа нальот зад гърба си. За сравнение опитът на представителите на Словения, Хърватия и Англия, с които българския пилот ще се състезава във втората част от демонстрациите, бил три пъти по-малък.

Парапунов допълни, че първата въздушна обиколка над страната се е състояла през 1926 г. Заради по-старите технологии, по които са били изградени тогавашните самолети обаче, тя е продължила 10 дни. На церемонията преди излитането бе представено и точно копие на самолет ДАР-1, участвал в нея.

„Ние възстановихме самолета до това положение, до което го видяхме, засега по земя. Той е изключително лек - 234 кг, и се нуждае от двигател, който да го дърпа, а не вятъра да го връща назад. Такива са били някога самолетите", обясни той.

Собственикът на самолета Максим Христов подчерта, че има предложение, след като летателният апарат бъде възстановен, с него да бъде направен полет до Израел.

Борисов бил кулминация на честванията на годишнината от първия български полет
netinfo

„Идеята ни е да вземем вода от река Йордан, да се върнем, и българският патриарх да освети знамената на Българската армия за Гергьовден. Този самолет трябва да представи България, това е седмата авиационна държава в света през 1926 г., която произвежда самолет със собствена конструкция", сподели той.

Общият бюджет за въздушната обиколка е 10 000 лева. 40 000 лева пък ще са разходите за шоуто, което ще се състои тази събота и неделя на летище Лесново. Държавата не участва във финансирането, обясни Парапунов и допълни, че парите били осигурени само от спонсори.

Борисов бил кулминация на честванията на годишнината от първия български полет
netinfo