/ iStock/Getty Images
Националният борд по туризъм (НБТ) подкрепя предложението държавата да предостави безплатни ваучери за почивка на пенсионерите.

"По този начин ще бъде стимулиран туризмът като най-пострадалия сектор от икономиката с оглед и на задаващата се нова четвърта вълна", съобщиха от организацията.

"Ваучерите да бъдат използвани при настаняване в хотели, в ресторанти или за екскурзии в страната, предлагани от туроператорите", посочва д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ, цитирана в прессъобщението.

Настаняването може да бъде в летните, зимните, СПА курортите или за селски туризъм.

Предложението на НБТ е всеки ваучер да бъде на стойност от 100 лв. на човек. "Схемата ще бъде работеща, както се случи с програмата на учениците", подчертават от сдружението.

Близо 20 000 ученици и учители са одобрени за безплатна почивка

"Възрастните хора в България рядко ходят на почивка основно заради липсата на средства. На други от тях е трудно сами да организират ваканцията си. Туроператорите активно могат да се включат в тази дейност", коментира Карастоянова.

"В Австрия, Франция, Германия, Испания, Италия имат специални програми, които насърчават пътуванията на пенсионерите. Крайно време е България също да помисли за възрастните хора, които нямат възможност", подчертава Карастоянова. Мярката беше предложена и от Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма.
БТА