Бомбички и камъни на гей парада, над 80 арестувани, сред тях и Расате
Бомбички и камъни на гей парада, над 80 арестувани, сред тях и Расате / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Повече от 80 души бяха арестувани по време на първия в София гей парад. Сред задържаните е и лидерът на Българския национален съюз Боян Расате. Началото на парада беше дадено от Моста на влюбените при НДК, а шествието стигна до Центъра за култура и дебат „Червената къща” на улица „Любен Каравелов”. По целия си път хомосексуалистите бяха обстрелвани с камъни, бутилки, бяха хвърляни бомбички и коктейли „Молотов”. Няма информация за пострадали.

Лидерът на Българския национален съюз Боян Расате беше сред основните противници на гей парада. Той призова за това изминаващата седмица да бъде обявена за седмица на нетолерантността към хомосексуалистите.

От Българския национален съюз обявиха, че не могат да си обяснят защо лидерът им е задържан. Според информация от МВР Расате е бил в компанията на свои поддръжници, когато един от тях е хвърлил бомбичка в краката на полицай. Това е и причината сред задържаните да е Боян Расате. Пак според информация от полицията задържаните са носели в себе си боксове, палки, кабели, пиратки.

По-късно стана ясно, че срещу Боян Расате и още четирима души, са били образувани досъдебни производства – за хулигански прояви, за побой. 

Бомбички и камъни на гей парада, над 80 арестувани, сред тях и Расате
netinfo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пред Дарик привърженици на движението се оплакаха, че техни приятели, които са били задържани, са били бити от полицаите. „Трябваше да видите как ги натръшкаха в градинката на хотел „Хилтън”, каза един от тях.

За около 30 минути хомосексуалистите изминаха пътя от моста при НДК до „Червената къща” на улица „Любен Каравелов”. През цялото време с тях се движиха десетки полицаи. Въпреки уверенията от Столична община, че улиците, по които ще мине шествието, няма да бъдат затворени, това не се случи. Полицията отклони, макар и за кратко, движението по бул. "Евлоги Георгиев”, улица „Гурко”, улица „Любен Каравелов”.

Не повече от 150 хомосексуалисти се включиха в шествието. Журналистическият интерес към него беше огромен. Участващи в гей парада споделиха, че са си представяли съвсем друго нещо. Някои разказваха как във Виена например се организират подобни събития.

Преди началото на шествието председателят на организация „Джемини” Аксиния Генчева призна, че е била заплашвана със смърт през изминалата седмица. „Получавах заплахи по телефона и по пощата”, обяви Генчева. По думите й, ако в началото всички хомосексуалисти са се надявали да си организират хубав парад, то днес вече са се молили само за това да стигнат живи и здрави до „Червената къща”. Аксиния Генчева си обяснява малкото събрали се хора на шествието с факта, че са се изплашили.

Първият в София гей парад беше истинска атракция за столичани. Те масово бяха излезли по прозорците си, за да гледат какво се случва под тях.

Бомбички и камъни на гей парада, над 80 арестувани, сред тях и Расате
netinfo