/ Sofia Photo Agency, архив
България армия
94523
България армия
  • България армия
Българската армия може да гарантира териториалната цялост на страната само спрямо Сърбия и Македония. Това става ясно от класация за най-силните армии в света на международната компания Global Firepower. В класацията България е на 67 място. Армията на Турция, която е 8-ма в света по мощ е с 59 позиции пред българската. Гръцката армия е 28-ма в класацията. Северната ни съседка Румъния също ни изпреварва значително и заема 42-ро място. От съседите ни с по-слаби по мощ армии са само Сърбия и Македония. Изпреварват ни и редица други страни, като Йемен, Боливия, Бангладеш, Ангола и Етиопия.
 
В изследването са включени общо 133 армии. На първо място са САЩ, следвани от Русия, а на трето е китайската армия, която е най-голямата по численост в света. В десетката следват въоръжените сили на Индия, Франция, Великобритания, Япония, Турция, Германия и Египет. В оценката са взети предвид повече от 50 фактора. Класирането на участниците зависи най-вече от баланса на военната мощ на отделните страни и разнообразието от налични оръжия. Отчетени са също така географското положение на страните, "логистичната гъвкавост" и обемът на природните ресурси. Страните от НАТО са получили бонус заради възможността да се разпореждат със средства от общите ресурси на алианса. 
 
В същото време вчера българското правителство прие коригиран доклад за състоянието на отбраната и въоръжените ни сили през 2016 година. В него се посочва, че въпреки системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника, армията ни изпълнява ангажиментите към НАТО и гарантира суверенитета ни
 
В оригиналния доклад, приет от служебното правителство през април, се посочваше, че за първи път българската армия е в състояние само частично да изпълнява задълженията си за гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на страната, а служебният министър на отбраната ген. Стефан Янев посочи причините:
 
"Основното - недофинансиране на армията последните години, което води до недостиг на личен състав от порядъка между 25 и 30% от необходимите хора в отбраната и въоръжените сили".
 
Констатацията, че българската армия е само частично боеспособна потвърди и президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.
 
"Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната. Причините са до болка познати - липса на съвременна техника и въоръжено оборудване, липса на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав", посочи президентът.
 
От данните в класацията на Global Firepower става ясно, че от съседните на България държави с по-слаби по мощ въоръжени сили са само Сърбия, която е на 83-о място в класацията и Република Македония, съответно на 122-ра позиция.
 
Останалите ни съседи - Румъния, Гърция и Турция разполагат със значително по-мощни армии от нашата.  
 
Според данните в класацията Българската армия наброява 33 150 военни. Турската армия има на разположение 382 850 военнослужещи. България има общо 66 военни самолета, а турската армия разполага с 1018 бойни летателни машини.
 
Българските военни разполагат с 531 танка и 1103 бронирани бойни машини. Турските военни имат на разположение 2445 танка и 7500 бронетрьнспортньори.