БНС иска спешна антиинфлационна политика
БНС иска спешна антиинфлационна политика / снимка: Sofia Photo Agency
България се нуждае от спешна антиинфлационна политика заради ръста на инфлацията, която по последни данни надхвърля 14%. Това алармираха от Български народен съюз. Те ще предложат промени в Закона за държавния бюджет за преразпределение на излишъка към общините за реализацията на инфраструктурни проекти.

Според съпредседателят на БНС Стефан Софиянски в края на годината инфлацията ще достигне застрашителни размери. От групата смятат, че тази година излишъкът ще надхвърли 5 млрд. лева, които ще бъдат разпределни без всякаква икономическа логика с основна цел – генериране на средства за следващия парламентарен вот. България е загубила за тази година и половина от членството си в Европейския съюз около 1 млрд. лева, каза Софиянски. По думите му са необходими две спешни мерки за ограничаване на инфлацията – инвестиции и увеличаване на капиталовите разходи на общините с минимум 400 млн. лева сега – преди летния сезон и максимално бързо усвояване на средствата от еврофондовете от средния и малък бизнес.

Мартин Димитров от ОДС коментира, че всички разходи за инфраструктурни проекти, които се правят у нас, водят до по-висока инфлация. Според него разумното решение е огромният излишък да отиде в Сребърния фонд. Подобна идея реализираха управляващите в „Катарино”.

Петър Кънев от левицата смята, че политиката на това правителство, както и на следващото, трябва да бъде насочена към индексиране на доходите на най-ниските слоеве в обществото.