Близо 1000 жалби и предложения постъпили през първата сесия на 42-ия парламент
Близо 1000 жалби и предложения постъпили през първата сесия на 42-ия парламент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През първата сесия на 42-то Народното събрание в Информационно-административния център на парламента са постъпили 978 писма, жалби, предложения, сигнали и декларации от граждани и органи на местната власт, обществени организации и инициативни комитети. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Чрез виртуалното деловодство на страницата на парламента са внесени 8 заявления за достъп до обществена информация и 34 сигнала и запитвания, сочи справката за дейността на информационния център.

Отговорено е на 123 от постъпилите писма и жалби, 109 са изпратени за проверка и становище до съответния компетентен орган, а 615 са предоставени на различни постоянни парламентарни комисии. Не е било отговорено на 131 писма, които са анонимни, нямат посочен адрес за кореспонденция или касаят междуличностни и семейни взаимоотношения.

Непосредствено след конституирането на 42-то Народно събрание са постъпили множество декларации от лечебни заведения и медицински екипи с искане за инкриминиране на нападенията над екипи на спешната помощ, както и становища в подкрепа на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, посочват от пресцентъра на парламента и припомнят, че на 28 юни е прието допълнение в Наказателния кодекс, с което се въвеждат по-големи наказания за нападения над медицински специалисти и учители.

Граждани са внесли свои мнения и становища за промяна в Закона за политическите партии, в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и друг длъжности в публичния и частния сектор, в Закона за енергетиката, в Изборния кодекс, в Кодекса за социално осигуряване, в Закона за социалното подпомагане, в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, в Закона за интеграция на хората с увреждания и др.

Най-много искания има за промени в социалното и осигурителното законодателство. В Народното събрание са внесени и множество писма, предложения и искания в подкрепа на правителството или за неговата оставка.