Близките на задържаните български моряци в пълно неведение, искат среща с премиера
Близките на задържаните български моряци в пълно неведение, искат среща с премиера / снимка: Reuters, архив

Роднините на моряците от кораба "Св. Николай", задържан с 3 тона кокаин, нямат никакви новини от Испания. Това каза за Дарик Ивелина Атанасова, близка на капитана Иван Станчев.

"В петък капитанът се е обадил на дъщеря си. Провели са изключително кратък разговор. От тогава нямаме никаква информация от Испания. Не знаем дали още са в Кадис, нищо не знаем", сподели тя.

Семействата и роднините на сънародниците ни в Испания спешно търсят съдействие и информация от държавните институции. Те са подготвили открити писма до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на парламента Цецка Цачева и министъра на външните работи Николай Младенов.

"Желаем дипломатическото представителство на България в Кралство Испания да установи правния статут на нашите близки, необходимостта от наемане на адвокати, както и тяхното физическо и психическо състояние. Имайте предвид, че членове от екипажа имат нужда от лекарствени продукти, надяваме се с Вашата помощ те да бъдат осигурявани", пишат близките на задържаните българи.

"Интересува ни още къде са в момента, кога ще бъдат преместени, можем ли ние по някакъв начин да се свързваме с тях. Кога ще бъдат отправени обвинения?", допълни пред Дарик Атанасова.

В писмата си те припомнят думите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че службите не са имали възможност да предупредят техните близки за товара.

"Изхождайки от Вашите думи, г-н министър-председател, че е не е имало начин българските служби да информират нашите съпрузи, синове и деца за превоза на наркотици, вярваме, че те са невинни!", пишат роднините.

Семействата искат и лична среща с премиера Бойко Борисов. "Надявам се премиерът да има тогава какво да ни отговори", каза още Атанасова.

"Вероятно разбирате в какво състояние сме в момента поради липсващата информация за съдбата на нашите роднини. Очакваме Вашето съдействие!", пишат те. Техният призив е: "Нека да докажем заедно, че българските моряци са невинни".

Преди дни в Испания разбиха наркобанда, в която са замесени и българи. Близо 3 тона кокаин, транспортирани от търговския кораб "Св. Николай" към автономната област Галисия в Северозападна Испания и от там дрогата е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Операцията под кодово название "Еспартана" е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Арестувани са 31 души, в това число 22 български граждани без криминално минало, които охранявали наркотика по пътя му от Южна Америка към Галисия.

В събота спецпрокуратурата повдигна обвинение на Дойчин Дойчев, собственикът на кораба "Свети Николай". Дойчев е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Такова обвинение беше повдигнато и на Руслан Колев. Двамата са участници в групата, прокурорите имат данни и работят за откриването и на други участници в групата и от българите, които бяха задържани в Испания.