Най-трудни за намиране са строителите, образованите работници и инженерите
Бизнесът търси таланти. Най-трудни за намиране са хора, които не просто вършат работата си, но имат отношение към колегите си. Имат изградени трудови навици, спазват работното време и правилата, съобщава NOVA.

Данните, че 62% от работодателите не могат да намерят таланти, са на една от големите агенции за подбор на персонал. Според анализа, на пазара не достигат добри строители, образовани работници и инженери.

Екипността при Георги и Тодор от Монтана работи от години. Те са като най-търсените за фирмите таланти, но са избрали да не работят за тях.

81% от служителите гледат първо заплатата. След това - дали в работата има смисъл и свобода кога и къде да я свършиш. В ерата на технологиите ако фирмата намери хора с умения и желание  вече ги нарича таланти.

Община и университет със съвместни дейности за нови студенти и специалности

Mного повече неща трябва да може един човек. Tрябва да бъдат доста по-емоционално интелигентни. Dа спазват работна политика, работно време, начини, процедури на работа - по повод тяхната безопасност на работа и т.н.”, разказва Мария Стоева - мениджър “Бизнес развитие” в агенция за подбор на персонал.

Освен строителите, най-търсени са заварчици, шлосери, кранисти. И инженери - затова работодателите искат  математика да се учи от ранно детство. И матурата да е задъlжителна.

Ако напишете в Google СМГ и Оксфорд, ще установите, че нашата математическа гимназия излъчва най-много студенти в Оксфорд”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

54% от компаниите отчитат липса на умения при кандидатите за работа. А в занаятите това е особено важно. Георги и Тодор чистят обектите всяка вечер преди да си тръгнат. Защото знаят, че през 2020-та талантът се оценява по нови критерии. А ако работиш това, което искаш, но и можеш - работиш и пееш.

Таланти не стигат и в света - по данни на експертите. Най-много даровити служители липсват на САЩ, Мексико и Италия.
NOVA