Бизнесмени предложиха спешни мерки срещу кризата
Бизнесмени предложиха спешни мерки срещу кризата / netinfo

Шест хиляди души от малкия и среден бизнес ще бъдат съкратени само през месец януари, обяви във Варна Светлозар Николов, председател на Асоциацията на българския бизнес. В открито писмо до премиера Сергей Станишев организацията предлага въвеждането на спешни мерки за преодоляване на последствията от финансовата криза.

Според Николов Народното събрание трябва да приеме закон, ограничаващ правото на банките едностранно да вдигат лихвения процент по вече подписани договори за кредит. В подкрепа на това искане асоциацията се ангажира да събере подписи от цялата страна.

Малките и средни бизнесмени се обявиха срещу масовите съкращения, уволнения и намаляване на работната заплата. За да се реши проблемът, те предлагат създаването на Държавен кредитен фонд с цел рефинансиране на ипотечни кредити на лица, които изпитват затруднения по погасяването им.

По думите на Светлозар Николов е нужна промяна и в банковото законодателство. Според него БНБ трябва да изиска минимален процент на отпускане на кридити на юридически и физически лица, като обяви ясно и конкретно точни проценти.

От Асоциацията на българския бизнес изразиха надежда за диалог и общи усилия от страна на правителството и банките за справяне с кризата. В противен случай те се заканиха да предприемат протестни действия.