Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие
Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие / снимка: БГНЕС
Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие
81110
Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие
  • Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие

Съдът остави в ареста двамата обвиняеми за нападението над 3-годишния Христо. 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев бяха доведени от ареста, където се намират от понеделник вечерта.

Пред медиите Александър заяви, че много съжалява за случилото се. Именно на него са били поверени грижите за малкото дете.

Според експертизите, на които се позова съдът, за да постанови най-тежката мярка за неотклонение, малкият Христо е малтретиран от двете момчета системно и то с удоволствие.

По думите на съдия Емил Дечев от СГС над детето е упражняван системен тормоз и без спешна и адекватна помощ момченцето е щяло да почине.

Адвокатът на Патрик Георги Георгиев заяви пред съда, че има голяма разлика между участието на единия, и участието на другия младеж в побоя над детето. От думите му стана ясно, че по-сериозна роля в малтретирането на малкия Христо е изиграл Александър.

Първоначално с грижите за детето е бил ангажиран бащата на Александър Светлозар, който е близък приятел на майката на тригодишния Христо Невена. Възрастният мъж обаче е бил възпрепятстван и по тази причина с отглеждането на малкото момче се захванали двамата тийнейджъри - Александър и Патрик. На въпроса как са могли да се грижат за детето, адвокатът на Патрик също попита: „Две 18-годишни момчета как ще се справят с отглеждането на дете, та това си е женска работа"?

Прокурор Иван Тасков заяви, че близо 20 дни Патрик е живял с Александър и детето в апартамента на Невена Велинска в „Красна поляна". Той не се съгласи с факта, че единият младеж има по-малко вина от другия.

Не е имало индикации, че има нещо нередно в този дом. Явно за външните хора повечето наранявания са били за детето вътрешни и нанесени с удари с тъп предмет, коментира прокурорът факта, че никой от съседите не е разбрал какво се случва в жилището.

От свидетелските показания на една от съседките от блока става ясно, че жената е чула разговор между младежите, в който станало дума, че Александър е затворил тригодишното дете в шкаф. В този момент на разговора двамата се засмели.

От видео разговорите с майката на Христо, проведени по Skype, се вижда, че синът й има синина на лявата буза още на 19 юли - един ден преди най-тежкия побой.

По-късно, когато потърсили за помощ съседката, защото Христо изпаднал в безсъзнание, двамата тийнейджъри обяснили, че той е паднал.

Според съда видно от заключението на съдебномедицинската експертиза до момента е, че уврежданията по главата на детето се дължат на удари с твърди предмети, няма как да са причинени от еднократно падане.

„Очевидно е, че обвиняемите са малтретирали детето редовно и дори с удоволствие. Ето защо най-подходящата мярка в случая е „задържане под стража". Това бяха думите на съдия Емил Дечев.

Според прокуратурата причина за боя, на който Александър и Патрик са подлагали системно 3-годишния Христо в продължение на дни, е, че той не ги е слушал и те са искали да го превъзпитат.

Александър Донов и Патрик Първев започнали да се грижат за момченцето на 26 юни. Оттогава никой не е виждал Христо на детската площадка пред блока му в столичния квартал "Зона Б-19". Преди няколко дни майката Невена звъняла от Скандинавия на свои съседи, разтревожена, че гледачите на детето не й вдигат телефона. Те отишли в апартамента, но всичко изглеждало нормално и детето нямало вид на малтретирано. След това то разговаряло с майка си чрез интернет комуникации.

Съседите на Невена разказват, че тя е много грижовна самотна майка и детето й винаги е било гледано добре, докато тя отсъствала. Изкарвала прехраната на семейството си, свирейки по кораби в скандинавските държави. Предлагала изключително добро заплащане на хората, които се грижат за детето й - по 1200 лв. месечно.