Бианка Джагър изрази подкрепата си за медиците
Бианка Джагър изрази подкрепата си за медиците / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Бианка Джагър, първата съпруга на вокалиста на “Ролинг Стоунс” Мик Джагър, пристигна в България, за да изрази съпричастността си към съдбата са медицинските сестри в Либия. Тя e в София по покана на Дарик радио, БТВ и вестник „Стандарт”, за да изрази официално своята подкрепа за международната мисия „Не сте сами” в защита на медиците и инициативата на трите медии „Великден за сестрите”

„Тук съм, за да апелирам пред Европейския съюз, Съвета на Европа и всички хора по света да не седят мълчаливо, а да се надигнат и да им се чуе гласът, за да може българските медицински сестри да бъдат освободени и да не се изпълни смъртното наказание. Това каза Бианка Джагър на пресконференция в София.

Тя е сред най-известните борци за човешки права в света. Родената в Никарагуа 62-годишна дама е водеща фугира в “Амнести интернешънъл”. Отмяната на смъртното наказание по целия свят е каузата, на която Джагър е посветила живота си. Заедно с нея в България пристигна Мишел Тоб, който е ръководител на световната организация “Заедно срещу смъртното наказание”.

Молитви за сестрите във всички църкви на Великден предвижда още инициативата “Великден за сестрите” на вестник “Стандарт”, БТВ и Дарик радио. Специални служби за българките ще бъдат отслужени в Бачковския, Рилския и Троянския манастир, където се пазят трите чудодейни икони на Богородица. Икона, осветена на Божи гроб, пък ще пази сестрите в затвора. Тя е с лика на Свети Иван Рилски.

По молба на вестник “Стандарт”, БТВ и Дарик радио митрополитите, които ще донесат огъня от Божи гроб, ще я осветят в Ерусалим. Там заедно с патриарха на Йерусалим ще бъде отслужена обща молитва за българките. Иконата ще бъде изпратена на сестрите.