Безмитните оператори се заканиха да осъдят държавата
Безмитните оператори се заканиха да осъдят държавата / netinfo

Едва ли за нашето общество е интересно дали ще предприемем правни действия, България може и без безмитна търговия, но България не може повече с парламент, който да бъде притискан. Това каза в предаването "Денят" Радостин Генов, председател на Асоциацията на предприятията за безмитна търговия.

На въпрос, защо се е стигнало до закриване на фришоповете и дали натискът на Брюксел се е оказал решаващ Генов заяви, че не трябва да се сърдим на Вашингтон и Брюксел, защото никъде няма изявление, че ЕК е поискала затваряне на безмитните магазини, или че не е съгласна с продължаването на тяхната работа. Той добави, че ЕК никога не е искала затваряне на безмитните магазини. По време на разговорите ни с ЕК, самата комисия "онемя", когато подадохме ясни данни относно оборотите и не можа да ни отговори дали има доказателства за престъпна дейност, заяви Генов.

На въпрос кой се опитва "през устата" на Брюксел да прокара политическите си интереси, Генов каза, че отговор на този въпрос трябва да дадат ДАНС и МВР. Те са тези, които трябва да кажат дали има нарушения в безмитните магазини, заяви Генов.

След закриването им загубите ще са големи, защото стоката не може да бъде продадена на вътрешния пазар, добави Генов.

Той посочи, че до края на май и първата седмица на юни ще бъдат внесени искове в съда за над 500 млн.лв., каза Генов.