Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / Снимка: БГНЕС
С мнозинство от 20 на 0 гласа Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор оглави Антикорупционната комисия (СНИМКИ)

Цацаров депозира оставката си месец преди мандатът му да изтече официално, за да може да заеме новия си пост – председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Той обаче остава главен прокурор в оставка, докато Държавен вестник не публикува указа на президента за неговото освобождаване.

Прокурорската колегия с отличие за Цацаров, един от заместниците му подаде оставка

Така предсрочно в длъжност ще встъпи и новоизбраният ръководител на държавното обвинение – Иван Гешев.

Оставката на Сотир Цацаров бе последна точка в днешния дневен ред на съдебните кадровици, но по молба на правосъдния министър Данаил Кирилов тя бе изтеглена като първа. Кирилов аргументира предложението със служебен ангажимент, заради който трябва да напусне заседанието след нейното гласуване.

БСП се разцепи за Цацаров, ДПС го подкрепи за КПКОНПИ

Самият Цацаров не присъства на заседанието. По време на гласуването го нямаше и неговия чест опонент – председателят на ВКС Лозан Панов, който след като точката бе гласувана, влезе в залата.

Оттеглянето на Цацаров от поста пък бе одобрено без дебати. „Оставката се гласува и не се коментира“, отбеляза в единственото изказване представляващият ВСС Боян Магдалинчев.