Без банкови комисионни към таксите в съдилищата?
Без банкови комисионни към таксите в съдилищата? / DarikNews.bg, архив

Въвеждане на безкасово плащане на такси в съдилищата ще искат представителите на съдебната власт. Това съобщи председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Той уточни, че те ще настояват за възможност за пряко плащане в брой или по банков път без комисионна. Съществуват условия на Министерството на финансите, които позволяват въвеждането на безкасово обслужване чрез постерминални устройства. Целта е само да се ускорят организационните мерки, тъй като законодателната база вече съществува. Идеята е българските граждани да внасят само и единствено таксата, без допълнителни суми, подчерта Цацаров.

През следващите 2 дни предстои среща на участниците във Форума на съдилищата, които ще отправят предложение до Висшия съдебен съвет за въвеждане на промените в максимално кратък срок.

Преди 3 месеца бе учредено неформалното обединение „Форум на съдилищата", в което участват общо представители на съдебната власт от общо 41 съдилища от цялата страна. Те са представили конкретни мерки за подобряване работата на съдебната система. Сред тях са промени в процедурата за избор на членове на Висш съдебен съвет; нормативни изменения, касаещи атестации и назначаване на съдии, прокурори и следователи; въвеждане на единен програмен продукт, който да разпределя делата в цялата страна; промени в Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за класифицираната информация.

Други новини от Пловдив