Белгийският посланик се срещна с Масларова
Белгийският посланик се срещна с Масларова / Sofia Photo Agency

Социалният министър Емилия Масларова се е срещнала с посланика на Белгия у нас Филип Беке преди окончателното му отпътуване от страната, съобщиха от социалното ведомство. Двамата са обсъдили продължаването на активните отношения между България и Белгия в областта на социалното подпомагане и социалните грижи.

Посланик Беке е отбелязъл дейността на социалното министерство за подобряване на благосъстоянието на пенсионерите. Министър Масларова е информирала, че средната пенсия за целия мандат ще бъде увеличена с повече от два пъти.

Филип Беке е бил запознат с пенсионния Сребърен фонд и с най-дългото в Европейския съюз платено майчинство у нас, което е с продължителност от 45 седмици, с възможностите за отпуск на бащите при раждане на детето и възможността за бабите и дядовците срещу заплащане да отглеждат внуците си.

Филип Беке е изразил увереност, че България и Белгия ще продължат сътрудничеството си в областта на трудовата политика. Според него близо 4 пъти са се увеличили белгийските компании, които развиват дейност в България.