Бедствено положение в още две силистренски общини
Бедствено положение в още две силистренски общини / netinfo

В още две силистренски общини е обявено бедствено положение заради сушата и унищожената реколта от царевица и слънчоглед.

За обявяване на бедственото положение в Кайнарджа и Тутракан са настояли местни производители. Проверките на комисията на общинската земеделска служба показват, че в Кайнарджанско 100% е унищожена царевицата, а слънчогледът – 90%. Такава е ситуацията и в Тутраканско.

Големи поражения от сушата има в цялата Силистренска област. През миналата седмица кметовете на Силистра и Ситово обявиха бедствено положение.

Официално становище по проблема представи пред министър Нихат Кабил областният управител Светлана Великова. В документа се настоява за финансова помощ от държавата, покриваща разходите по отглеждането на културите, съдействие за осигуряване на сухоустойчиви сортове семена от есенни и пролетни култури и преоценка на регламента за оценяване на пропаднали площи.

И пчеларските организации в Добричка област настояват да се обяви бедствено положение. Искането е заради сушата, която причинява големи загуби и за пчеларския бранш. Средните добиви тази година са от 5 до 8 кг на кошер, обявиха на пресконференция производители. За сравнение обичайно от кошер се добиват по 25-30 кг мед.

Писмо с исканията ще бъде изпратено до земеделското министерство, областна управа и кметовете на общини в региона.