Бедствено положение обявиха в Бяла, Варненско
Бедствено положение обявиха в Бяла, Варненско / снимкa: Дарик - Бургас

Община Бяла във Варненска област обяви бедствено положение, съобщи за БТА кметът Атанас Трендафилов. По думите му на територията на общината вали сняг, придружен със силен вятър и ниски температури. Образуват се много снегонавявания. Според синоптиците в следващите два дни валежите ще спрат, вятърът ще утихне, но температурите ще продължат да се понижават и максималните ще достигнат - 16 градуса. 

На територията на община Аврен засега пътищата са проходими. Сутринта е имало аварирали автомобили, превозващи хляб, но пътят е бил разчистен и ситуацията е овладяна. 

Повече от 12 часа леки и тежкотоварни автомобили стоят блокирани в снега на автомагистала „Тракия" в района на Карнобат. В Бургаска област 15 населени места са без ток, други девет и без вода. Най-тежка е ситуацията в община Руен, където голяма част от селищата са напълно изолирани.

Опитите на служителите на „Гражданска защита" - Бургас да достигнат с високопроходими верижни машини до блокираната от снега отсечка на магистралата все още са неуспешни, поради силните снегонавявания.

Затворени са пътищата Царево-Ахтопол, Ямбол-Средец, магистрала „Тракия" и обходен път на Карнобат и Дюленски проход, съобщиха от областното пътно управление. Много участъци са със силно ограничена видимост. Температурите в Бургаско са от -11 до -5 градуса.

Два влака повече от четири часа са спрели движение. Влакът по направление Бургас - София  е блокиран на гара Българово, поради проблем в контактната мрежа. А пътническия влак по направление Бургас - Сливен е в неизправност от три часа на гара Добруджа.

От БДЖ информираха, че екипи на „Железопътна инфраструктура" се предвижват към гара Айтос, за да отстранят проблема.

Поради силния вятър и снегонавяванията без ток са 15 селища в Бургаска област, екипи на електроразпределително дружество вече работят за отстраняване на проблема в Свети Влас, Айтос и Руен.

Автобус и ТИР от са блокирани в преспи между дуловските села Овен и Черник. Снощи около 23.00 часа на тел. 112 е подаден сигнал за закъсал насред пътя камион. Междувременно се събрали чакащи автомобили и автобус с 10 пътници по направлението София - Силистра.

Пътуващите, които били основно от добруджанския град, са върнати на автогарата, но тримата шофьори от 12 часа чакат помощ. Два трактора се опитали да изтеглят ТИР-а, но се счупили. Роторният снегорин на дуловското пътно поддържане бил също повреден. Към 11.00 часа за мястото е тръгнала техника на „Гражданска защита" - Силистра.

Отпада забраната за движение на моторни превозни средства по автомагистрала  "Хемус" на територията на Шуменска област. Това съобщиха за Дарик от Областна дирекция на МВР-Шумен. Въведени са временни забрани за движение по главен път Русе - Варна, в участъка от град Нови пазар до границата с Варненска област, както и по третокласните пътища в северната част на област Шумен.

От полицията препоръчват да не се предприема пътуване по всички четвъртокласни пътища в северната част на областта, както и по главния път Силистра - Шумен. За контролиране на въведените ограничения е изграден контролно пропускателен пункт на главен път Русе - Варна край Нови пазар.

Три микробуса и два автомобила са закъсали пред нощта в Разградско, съобщиха от ОД на МВР-Разград.

Първият сигнал, че микробус се е преобърнал на пътя Дянково - Разград е подаден на тел. 112 снощи. Возилото е изтеглено и е продължило пътя си.

Тази сутрин два микробуса, превозващи хляб, са закъсали между селата Градина и Островче. Те също са изтеглени от пряспата и са продължили по маршрута си.

При третия инцидент рано тази сутрин са закъсали две коли между селата Богомилци и Самуил. На едната горивото е замръзнало и макар да е била извадена от снега, не е можела да продължи пътя си, водачът е откаран до Разград и настанен в хотел. Другият автомобил е изваден от пряспата от аварийния отряд и е отпътувал в посоката, за където е бил тръгнал. 

Пътищата в Разградско са проходими при зимни условия, няма затворени участъци, пътя към Варна обаче е проходим само до Шумен. 15 машини работят по почистването и опесъчаването на шосетата.