Бедстващите хора в Мизия се нуждаят от лекарства, храна и вода
Бедстващите хора в Мизия се нуждаят от лекарства, храна и вода / снимка: БГНЕС
Бедстващите хора в Мизия се нуждаят от лекарства, храна и вода
74160
Бедстващите хора в Мизия се нуждаят от лекарства, храна и вода
  • Бедстващите хора в Мизия се нуждаят от лекарства, храна и вода

Бедстващите хора в Мизия имат нужда от лекарства, храна и вода. Това съобщи за Дарик Малинка Мариновска, главен секретар на общината, която пряко отговаря за настаняването на евакуираните хора.

По думите й предупрежденията за идващата висока приливна вълна са направени още в петък, но много хора са отказали да бъдат евакуирани.

„Част от хората са настанени в жк. „Лазар Драганов", а друга част - в детска градина. Има и други, които са при близки и роднини, във високите части на града. Хората най-вече имат нужда от лекарства, дрехи и храна. Има хора диабетици, хора с хипертония.
Помощите могат да се изпращат на адреса на сградата на общината. Тя не е наводнена. Имаме такива сухи точки. На бензиностанцията на Косаня, от там поемат Гражданска защита с машини и прекарват храната", добави Мариновска.

По думите й още в петък са уведомили населението за очакваната приливна вълна:

„И моята къща е под вода. В петък уведомихме населението около 17.00 часа. Предупредихме хората, които живеят по поречието на реката и в кварталите, които по принцип се наводняват, когато реката вдигне води, но хората не повярваха, че идва такава вода и до последно си стояха в къщите. Някои дори не искаха да излизат. С лодки Гражданска защита и пожарните се опитваха да ги изкарват, но те отказват. Но вече всички са изкарани от къщите. Моето семейство още в петък напусна къщата, в която живеем. Цялата администрация в събота пълнеше чували с пясък. Около 1800 чувала напълнихме за диги, но водата отнесе всичко", обясни Малинка Мариновска.