Balkanleaks пусна нови документи за „Буда”
Balkanleaks пусна нови документи за „Буда” / снимки: Sofia Photo Agency, БГНЕС

Само няколко часа след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван и не е бил агент под псевдонима "Буда", сайтът Balkanleaks, който е свързан с Wikileaks, разпространи нови документи, цитирани от БГНЕС.

Автентичността им засега обаче не е потвърдена официално.

Според изнесеното от Balkanleaks и цитирано от БГНЕС, на 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на Цeнтралната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда", а мотивът е "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители". На документа има гриф "строго Секретно", но според изявление на Цветан Цветанов за досието "Буда", грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл. Делото е от същия оперативен работник, който беше предложил настоящия премиер за информатор - Младен Георгиев, който сега е главен секретар на ДАНС. Същият е и началник-сектора, утвърдил предложението - Спас Спасов, за който вече стана ясно, че е починал наскоро.

Като аргумент за наблюдението на Борисов, който към тогавашния момент е съсобственик в охранителна фирма ИПОН, Младен Георгиев е посочил "непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол".

Според запознати с начина на работа в ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега ГДБОП), подобно на практиките на Държавна сигурност, ДОН се образува, когато има интерес към конкретен човек - независимо дали става дума за проверка за вербовка, или за евентуална разработка.

МВР разсекрети папката "Буда", в която според шефа на ГДБОП Станимир Флоров имало само два документа - единият с предложение за регистрация в оперативния отчет беше публикуван от Биволъ в неделя, а вторият, показан от МВР, е за снемане от оперативния отчет поради липса на среда. Той е изготвен на 29.01.1998 г. с рег. номер 1048 и е подписан от същия водещ офицер Младен Георгиев. Предложението за сваляне от оперативен отчет е одобрено от Венцислав Великов.

След като напуска ЦСБОП Младен Георгиев става изпълнителнен директор в охранителната фирма на Борисов ИПОН - Агенция за сигурност и охрана, а в момента е главен секретар в ДАНС. Спас Спасов, който наскоро е починал, отива на работа във фирма на Алексей Петров. По това време Борисов и Петров не са смъртни врагове, а имат обща фирма - Будоинвест, която е описана и в специализираната справка за данъчно регистрираните фирми на Борисов, приложена в ДОН "Буда".

Биволъ потвърдил от два независими източника информацията, пише БГНЕС, че през 1997 г. срещу ИПОН е заведено Централизирано групово дело за оперативна разработка (ЦГДОР). Това е най-интегрираната степен на взаимодействие и обмен на информация от службите за даден обект.

Папката "Буда" има особена съдба. След като вербовчикът Младен Георгиев и началникът му Спас Спасов са отстранени от ЦСБОП, Борисов не е поет от друг офицер. Папката "Буда" остава в касата на зам.-шефа на ЦСБОП Венцислав Великов до напускането му през 2001 г. Когато се подготвя назначението на Борисов за главен секретар, той е проверяван, но досието "Буда" не излиза на бял свят. Министър Петканов научава за него чак през 2002 г. Вбесен, той уволнява шефа на дирекция "Информация и архиви" Серафим Стойков и прибира папката "Буда" в личния си сейф. От него я наследява Румен Петков, който обаче не я завещава на наследника си в МВР Михаил Миков, се твърди в изнесените материали в Balkanleaks цитирани от БГНЕС.

Междувременно главният секретар на ДАНС Младен Георгиев разпространи изявление до медиите. В него се посочва, че изнесените документи са опит да се злепостави премиерът, МВР, ДАНС и него самият. Според Георгиев е било в интерес на службите да имат контакти с охранителния сектор, а по това време Борисов е ръководител на „Ипон". „Впоследствие в устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП, но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги", посочва още главният секретар на ДАНС.

Balkanleaks пусна нови документи за Буда
netinfo