Автомобилните превозвачи излизат на протест на 26 май
Автомобилните превозвачи излизат на протест на 26 май / netinfo

Автомобилните превозвачи в България излизат на протест в цялата страна на 26 май. Те искат държавата да вземе мерки срещу спекулативните цени на горивата, възстановяване на акциза върху горивата на автомобилните превозвачи, връщане на надвзетия акциз и мерки срещу картелните споразумение и монополните високи цени на горивата. Това пише в протестна декларация на автомобилните превозвачи, изпратена до министър-председателя Сергей Станишев и председателя на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев.

Декларацията е подписана от Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/ и от Антон Костадинов от Инициативния комитет на протеста.

Превозвачите искат обявяване на криза на пазара в автомобилния транспорт и спиране лицензирането и регистрирането на новипревозвачи. Настояват за мерки от страна на държавата за ликвидиране на нелегалните превозвачи, намаляване на винетните такси за сметка на въвеждане на входна такса на всички превозвачи извън ЕС, защита на интересите на българските превозвачи, гарантиране на плащанията към превозвачите, въвеждане на регистрационен режим за спедиторските фирми с изискване за финансова стабилност и подобряване на пътната инфраструктурата.

На съвещание на 22 май във Велико Търново автомобилните превозвачи са изразили недоволството си от обещанията на правителството, пише още в декларацията.