Атанас Скатов
Атанас Скатов / БГНЕС
От 60 души на Дхаулагири, само 7 стигнахме до върха, казва известният сливналия
Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година - вр. Дхаулагири в Непал, с което постави нов национален рекорд. С височината си от 8167м „Бялата планина“, в превод от санскрит, се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета. С това Скатов направи още една решителна крачка към т. нар. Хималайска корона. Титла, желана от много алпинисти, но притежавана от малцина.

За поредния си успех българският алпинист разказва в интервю за DarikNews.bg.


Атанас Скатов на връх Дхаулагири
www.atanasskatov.com


- Здравей, Наско, буквално преди дни се завърна от поредната си експедиция, при която успешно изкачи връх Дхаулагири (8172 м). Той е четвъртият ти осемхилядник за този сезон, което е и рекорд за теб. Как се чувстваш?

- Добре, дори започнах отново да тренирам.

- Успя ли да се възстановиш? Много хора всъщност не си дават ясна сметка какво предизвикателство е това за човешката физика и психика.

- Точно така е. Когато изкачиш 4 осемхилядника в рамките на 140 дни, умората се натрупва. Аз обаче силно вярвам, че човешкият организъм има доста сериозни възможности. Всеки трябва да проверява къде са техните граници. Полезно е човек да тренира тялото и психиката си, за да знае кога какво може да очаква, а и тренираният организъм по-лесно се възстановява. Затова и моят апел към всички е да живеят активно и да спортуват. Хората трябва да оттеглят еднакво внимание както на тялото, така и на духа си.

Атанас Скатов е първият българин, изкачил 11 пъти осемхилядник

- Как премина изкачването на Дхаулагири?

- Нямаше ден, в който да не е валял сняг, и то обилно. Постоянно имаше натрупан нов сняг във височинните лагери, който значително затруднява движението и го прави по-бавно, защото непрекъснато трябва да се проправя пъртина. Снегът обаче не е от такова голямо значение, колкото вятърът. Именно заради силния вятър много алпинисти се отказаха от експедицията. От 60 души на Дхаулагири, само 7 стигнахме до върха. Може да си представите за каква трудност става въпрос. Отделно от това върхът е много стръмен. Финалното изкачване е през един кулоар с много голям наклон и там всеки се катери сам за себе си. Няма осигуровки, няма нищо. Много опасно беше, но в алпинизма е така. Ако не беше опасно, щеше да е като футбола или тениса.

- Много хора се питат от какво са мотивирани алпинистите. Защо човек иска да се качи сам на височина, на която лети един пътнически самолет например, а на всичко отгоре и с риск за живота си?

Атанас Скатов е спортист №1 на Варна за юли

- Всеки си има своя причина. Аз знам защо го правя и силно съм мотивиран да продължавам. Искам да тествам своя режим на хранене, към който се придържам все 8 години и смятам, че това е бъдещето на нашата планета.

- Ти си веган и целта ти е да докажеш, че човек може да постига изключителни спортни постижения и без консумация на животинска храна. Разкажи, защо го правиш?

- Няма как да продължава нарастването на популацията на планетата и да продължаваме да се храним обилно с месо и животинска храна. Първо – това е изключително замърсяващо. Второ – когато станем 30-40 млрд. души, няма как да се произвежда толкова много животинска продукция, защото няма толкова големи площи, на които да бъде засята храна за тях. Не е нужно хората да станат вегетарианци или вегани, а само да се намали консумацията на животинска храна. Това дори е полезно и се потвърждава от много специалисти. Има много начини да допринесеш за екологията на нашата планета и един от тях е да намалиш консумацията на животинска храна. Не е важно количеството на храната, а качеството ѝ. Човек трябва да знае с какво и как да се храни, за да бъде здрав.

- По време на експедицията ти показа снимки, които доказват колко много са се разтопили ледниците в подножието на върха.

- Ледниците се топят с много голяма скорост. Научно доказано е, че температурата на планетата се покачва. Това е заради няколко парникови газа, единият от които е метанът, който го произвеждат животните. Естествено, не можем да кажем, че животните са основният замърсител на нашата планета, има и много други, но трябва да се работи във всички посоки.

- С изкачването на Дхаулагири ти направи поредна крачка към „Хималайската корона“. Какво е чувството да видиш света от 8 000 метра височина?

- Когато си горе, първо изпитваш щастие. Изпитваш и благодарност, че планината те е допуснала, защото никога не е сигурно, че ще изкачих върха. Щурмът от последния височинен лагер до върха е 19 часа. Трябва да си призная, че аз не бях сигурен дали ще го достигна. Разстоянията са огромни, а метеорологичните условия се променят буквално за секунди.
Ето защо, когато погледнеш света от тази височина, изпитваш радост, но и благодарност.

- Ти снима видео от върха, в което отправи някои емоционални послания. Какво каза на всички твои последователи?

- Преди да тръгна за върха регистрирах една фондация – Save the planet. На мен ми е мъчно и болно за нашите гори. Политиците смятат, че трябва да изрежем дърветата, за да може една шепа хора да изкарват пари и никой не мисли за бъдещото. Масовата сеч ще доведе до лош край. Аз знам, че сам няма да успея да се справя с този голям проблем, за който всички политици мълчат, но се надявам да намеря достатъчно съмишленици. Българските гори са на всички граждани, а не на малка група бизнесмени, които ги изрязват. Ако ние не ги опазим, кой друг?

- Ако трябва с изречение да се обърнеш към всички свои последователи, какво ще е то?

- Бъдете по-добри и водете смислен начин на живот! Ние сме общество и трябва да сме загрижени за общото.