/ БГНЕС
Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година - връх Дхаулагири в Непал и подобри личния си рекорд до момента - 3 върха за една година, съобщават на страницата във Фейсбук Atanas Skatov Sportist.



Алпинистът Атанас Скатов посочи следващата си цел

С височината си от 8167 метра Бялата планина (в превод от санскрит) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.



В 11:56 мин. българско време Скатов изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурмът от последния лагер до върха е продължил 19 часа.

Атанас Скатов е спортист №1 на Варна за юли

Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпинисти от различни експедиции, но до върха са достигнали около 8 човека.

Скатов от базов лагер на Дхаулагири: Непрекъснато вали, падат лавини, не можем да мръднем

Връх Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано през май Канчендзьонга и Гашербрум 1, както и Гашербрум 2 в Пакистан. Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.

Алпинистът Атанас Скатов покори девети осемхилядник

До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника (връх Еверест е изкачвал 2 пъти).

През 2017 година алпинистът успя да стане и първият българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.