Атака внесе искане до КС за касиране на изборите
Атака внесе искане до КС за касиране на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Атака внесе искане до Конституционния съд за признаване незаконосъобразността на проведените избори за Европейски парламент. От Атака съобщиха, че са събрали необходимите подписи за искането. В съобщението са посочени имената на подписалите се депутати. Сред тях, освен 21 народни представители от Атака, са и 28 народни представители от Коалиция за България, съобщиха от пресцентъра на партията.

По-рано от Атака изпратиха и жалба до главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на резултатите от изборите за ЕП за невалидни. В жалбата до главния прокурор Сотир Цацаров кандидатите за евродепутати от партията Магдалена Ташева, Павел Шопов, проф. Станислав Станилов и Явор Нотев оспорват законността на проведените избори.

Според националистите при провеждане на изборите са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които са довели до тяхното опорочаване и незаконосъобразност.

В жалбата до главния прокурор пише, че са допуснати няколко закононарушения и ги изброяват.

На първо място, при провеждането на изборите беше установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават изборните резултати и се получава така, че те не отразяват действителната воля на гласоподавателите, заявяват националистите. От тук идва и незаконосъобразността на изборните резултати, тъй като те не отразяват реалната воля на народа. Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение, компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки, посочват от Атака.

„На второ място, резултатите от изборите бяха опорочени и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход, при провеждането на избирателната кампания. Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот", допълват още националистите.

По такъв начин изборните резултати са манипулиран и за членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове, смятат от Атака.

„С оглед на гореизложеното и на основание чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс, въз основа на настоящата жалба Ви моля да сезирате с мотивирано искане Конституционния съд на Република България да се произнесе по законосъобразността на избора на членове на Европейския парламента на изборите проведени на 25 май 2014 г.", завършва жалбата на Атака.

Вижте кои са се подписали ТУК

Междувременно Реформаторите също искат ЦИК да извърши ново определяне на изборния резултат, след като се съобрази с решението на Конституционния съд за ново преброяване на бюлетините и преразпределяне на 17-тия мандат.

Днес Реформаторският блок внесе искане до Президента, НС, МС, ВКС, ВАС и Главния прокурор за сезиране на Конституционния съд за незаконност на изборните резултати. Лидерите на петте партии от Реформаторския блок и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на РБ подписаха искането за оспорване законността на избора на 17-ти член на Европейския парламент. Реформаторите искат Конституционният съд да се произнесе по законността на избора на базата на повторно преброяване на бюлетините.

Партия „Национален фронт за спасение на България" също внесе жалба с искане за касиране на изборите за Европейски парламент от 25 май. Искането е адресирано до: президентството, Министерски съвет, ГЕРБ и Главна прокуратура. Основанията за искане на касиране на изборите са свързани с нарушения на Конституцията на България, Изборния кодекс и Венецианската конвенция.