ТЕЛК
ТЕЛК / Дарик архив
Агенцията за социално подпомагане започна изплащането на финансова подкрепа на хора с изтекъл срок на решения на ТЕЛК, които не са успели да се преосвидетелстват поради забавяне на медицинската експертиза. Съгласно промените в Закона за хората с увреждания, които влязоха в сила от 29 януари 2023 г., социалните плащания се възобновяват служебно по списъци, предоставяни от Министерството на здравеопазването, съобщиха от Агенцията.

В тази връзка на 15 март на 1 142 души беше изплатена финансова подкрепа за над 212 000 лева. В началото на следващата седмица, на база допълнително обработени данни, ще стартират плащания за още 2 184 души за над 504 000 лева.

На почти 50 000 души в страната е осигурена лична помощ


Право на служебно възобновяване имат хората, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване преди изтичане на срока на експертното им решение и не са успели да се явят на ТЕЛК навреме поради забавяне в медицинската експертиза. Средствата ще бъдат изплатени при спазване на регламентираните в нормативната уредба процедури и срокове.

Преди дни Националният осигурителен институт съобщи, че продължава поетапно да изплаща възстановени пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и със забава в медицинската експертиза за преосвидетелстване. До момента са възобновени плащанията на над 4200 души. Списъците с правоимащите постъпват периодично от Министерството на здравеопазването и след технологичната им обработка поетапно ще се извършват извънредни плащания.