/ iStock/Getty Images
Превозвачи изразиха резервите си и алармираха, че ще се повишат цените на стоките
От АПИ представиха пред представители на превозвачите ТОЛ системата, която се очаква да тръгне от 1 март. 

Проф. Олег Асенов и екип от експерти от Националното тол управление направиха демонстрация на възможността за купуване на маршрутна карта – предплатена услуга, която позволява шофьорът да измине еднократно предварително заявен маршрут.

Въпреки това превозвачите изразиха опасенията си по време на срещата. Те остро критикуваха, че ще плащат за нещо, което го няма, настоявайки, че пътната инфраструктура у нас не е качествена.

Тол таксите за тежкотоварния трафик между 3 и 7 ст. на километър

Превозвачите алармираха, че заради въвеждането на ТОЛ таксите и увеличаването на разходите за превозите, ще поскъпнат цените за крайните потребители.

От транспортния бранш няколко пъти попитаха и какво ще стане, ако ТОЛ системата не влезе в експлоатация на 1 март и отново бъде отложена, както стана миналата година. Проф. Асенов обаче бе категоричен: "ТОЛ системата тръгва на 1 март, план Б няма".

Таксуването с ТОЛ системата ще става по два начина. Единият е чрез бордово устройство в превозното средство, което ще засича изминатото разстояние и заплащането ще става в края на месеца. До дни ще стане ясно и каква ще бъде цената на самото устройството, което превозвачите трябва да си купят. 

Другият вариант е маршрутната карта, с която предварително се избира маршрутът и се заплаща. Тя ще може да се закупува през сайта и през мобилното приложение, както и всички терминали на самообслужване, които са на бензиностанциите, уточниха от АПИ.

Дневни и седмични винетки до въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили

Проф. Олег Асенов добави, че знаците за ТОЛ системата ще бъдат поставени две седмици преди въвеждането на новото таксуване. Има и нови 34 точки за продажба на маршрутни карти на граничните пунктове и 10 места за заплащане на компенсаторни такси.

Той припомни, че след преговорите през януари таксите са редуцирани с 40% и в обхвата на ТОЛ системата са останали само магистралите и първокласните пътища. Въпреки това прогнозата е за 450 млн. постъпления в бюджета само от ТОЛ таксата, както и 290 млн. от електронни винетки.
 

АПИ ТОЛ система
DarikNews.bgОт думите на проф. Асенов стана ясно, че стационарните рамки за контрол вече са факт и с тях ще могат да се издават електронни фишове на нарушителите, които карат без винетка, маршрутна карта или бордово устройство. Следващата седмица ще бъде тествана системата за електронни фишове, а след това ще бъде въведена в експлоатация, като се очаква това да стане и преди 1 март.

„За електронния фиш остава опцията за компенсаторна такса. Т.е. в рамките на 14 дни след получаване на електронния фиш, нарушителят, ако признае нарушението, може да заплати компенсаторна такса и наказателното производство не продължава. Ако той откаже да заплати и не е възразил в законоустановения срок, се преминава към съответните наказателни постановления и глоби съгласно закона", уточни Олег Асенов.

След среща с Борисов превозвачите се отказаха от протеста

Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите, посочи, че по време на срещата превозвачите са получили отговор на всичките си въпроси, но изрази притесненията си за бордовите устройства. Той изтъкна, че водачите все още не са виждали тези устройства и не знаят как се работи с тях, а и цената им е все още неизвестна.

"Говори се за между 150 и 300 лева. Ако е 300 лв, една фирма с 50 превозни средства, това е разход от 15 000 лева. Превозвачът ще си ги вземе от таксите за превоз, което ще натовари и крайната услуга", прогнозира той.

"Избързахме с тези ТОЛ такси, те са характерни за по-развитите държави. Не сме готови с пътища, германците и унгарците първо си направиха пътищата и тогава системата", изрази резервите си и Николай Нечев, представител на малка транспортна фирма.

По негови сметки разходите за превоз ще скочат до 800-1000 лв., вместо досегашните 134 лв. за месечна винетка.