Апелативният съд в Бургас се произнася по делото Стависки до месец
Апелативният съд в Бургас се произнася по делото Стависки до месец / снимкa: Sofia Photo Agency

До месец Апелативният съд в Бургас ще се произнесе по жалбите на близките на пострадалите и протеста на Окръжна прокуратура по делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Днес апелативните магистрати изслушаха двете страни и приключиха съдебното производство. Към доказателствата по делото беше приложен документ за актуалното състояние на Мануела Горсова, която още е в кома. На първа инстанция Максим бе осъден на две години и половина условно с пет години изпитателен срок заради предизвиканата от него катастрофа, при която загина 24-годишният Петър Петров, 18-годишната Мануела Горсова пострада тежко. По време на инцидента фигуристът е шофирал с 1.29 промила алкохол в кръвта и скорост над позволената. Съдът постанови още Стависки да плати обезщетения в размер на над 300 хиляди лева.

Днес прокуратурата поиска ефективна присъда. За същото настоява и бащата на Мануела Красимир Горсов, който поддържа и иска от 2 млн. към Стависки. Защитата на семейството на загиналия Петър Петров поиска единствено съдът да постанови 500 000 лева обезщетения, за които настояват от началото на процеса.

Още веднъж съжалявам за случилото се и се надявам на обективно решение на съда, каза Максим Стависки в залата. Ето какво коментира Стависки извън залата:

Интересувах се и ми отговориха, че не може частно лице, организация или фирма да плаща за лечението на пациенти в тази болница и че лечението в тази болница се покрива изцяло. Предлагах и доста редки лекарства и ми отговориха, че протоколът на болницата не позволява да приемат медикаменти от външни лица.

Обаждах се в израелска болница – тази, в която лежи бившият премиер на страната Ариел Шарон, получих определена информация и за плащане, и по принцип за процедурата, но ми казаха, че конкретно не могат да ми отговорят, без да имам документална епикриза, която е в Красимир Горсов.