Апелативният съд гледа делото срещу Мария Мургина
Апелативният съд гледа делото срещу Мария Мургина / Sofia Photo Agency, архив

Софийският апелативен съд ще заседава по делото срещу бившия директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. На 6 юли делото за пореден път не тръгна на втора инстанция. Причината за това бе, че бившата директорка на данъчните не се бе възстановила от претърпяна операция.

На 25 януари тази година Софийският градски съд (СГС) осъди Мургина на четири години затвор. Съдът я призна за виновна по две от четирите обвинения, които й бяха повдигнати. Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни - 20 юни 2006 г. Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 млн. лева.

СГС призна Мургина и за виновна по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За да направи това Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе три години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

Градският съд на София обаче оправда бившия данъчен номер едно по обвинението за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11,5 млн. лева на бившия собственик на „Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.