Екссъветникът в ДАНС и преподавател по корпоративна сигурност Алексей Петров коментира пред NOVA темата с отвличанията, станала отново актуална последните седмици заради отвлечения син на бизнесмен.

Отвличанията
 
Той свърза името на бившия заместник главен прокурор и бивш шеф на Следствието Бойко Найденов с отвличанията.
 
Бойко Найденов не търси извършителите на отвличанията, а търси да припише на някого престъпление, което не му харесва. За това има жалби към прокуратурата още тогава“
 
„Когато се разследват предишните отвличания в условията на специално разузнавателно средство Бойко Найденов оневинява противозаконно Валентин Михайлов-Ихтиманския за това, че той е предоставил цялостната информация на разследващите за това кои са отвличали, които са взели парите, как се е случвало. От своя страна Валентин Михайлов заявява, че е участвал и при дърпането на хората, и при взимането на откуп. Възниква въпросът - като си участвал при дърпането на хората, трябва да кажеш с кого, а когато си взимал откупа, трябва да кажеш на кого си предоставял“

Тръгна делото срещу Роман Логвиненко

На въпрос към Алексей Петров защо самият той бил е спряган за мозъка на отвличанията в България, обясни, че е трябвало да отиде в ареста не защото е извършил нещо, а защото е бил неудобен.
 
Беше организирана вендета и ако тези хора, които са тормозени, бяха казали, че аз или други хора, можехме да сме в затвора. Просто не са търсили извършителите. Те са работили, за да припишат престъпление на друг, за да укрият истинските извършители. Поради тази причина аз изразявам моето лично съмнение, че хората, които са участвали в разследването, имат отношение към това да се прикрият извършителите и пътят на парите“, допълни Петров.

Разказът на бивш агент на ДС за срещата между Тодор Живков и Горбачов
 
Той каза още, че преди години точно Бойко Найденов му се молел да му съдейства, за да получи високия пост в прокуратурата.
 
„Той ми носеше ракетата за тенис. Молеше ме да убеждавам тогавашния главен прокурор Велчев, че е много подходящ за поста”, твърди Петров.

Делото „Октопод“
 
По повод делото „Октопод“, по което бившата барета бе обвиняем, Алексей Петров заяви, че не иска да коментира.
 
„Делото е монтирано по същия начин и по модела на другите действия на Бойко Найденов, за които говорихме вече. Освен това самият Бойко Найденов участва също в моето дело и моето дело не е, че аз съм набил Георги Цветанов с лопатка или без лопатка, което е голямото обвинение, моето дело е направено, защото още когато бях в ДАНС, аз бях единственият служител, който се занимаваше с пирамидата КТБ още 2008 г. Тогава още спечелих омразата на Цветан Василев. В този смисъл аз работя, проучвам и анализирам за връзка на Бойко Найденов с Цветан Василев и съдбата, която ме сполетя. Защото Цветан Василев, за да изгради такава пирамида, му е необходима протекция, необходими са му и слуга на ключови места - в прокуратура, в специални служби, в икономическа полиция. Пред вратата ми седеше и Иван Искров, но не можех да разбера какво иска“, каза още Петров.
 
Показни арести и търсене на правата в Страсбург
 
Заради показния му арест по повод делото „Октопод“ през 2010 г. Алексей Петров осъди страната в Европейския съд.
 
„Няма значение, че преди 7 години господин Цветанов ми изпрати неканени гости, та трябваше чак и филми да снимаме. Осъдих България в Страсбург, позволих си да го направя за много малка сума, по-малко от 9000 евро, но не можех по-малко от това, защото има лимити в съда. Получих си ги“, допълни той.
 
Кой се опита да го убие?
 
Официално се знае за два опита за убийството на Алексей Петров - през 2002 г. и 2015 г.
 
„Оказа се, че тази схема и модел, който тогава въведохме с това стимулиране на търсене на информация за случая, се оказа работещ. Получихме много информация. Към днешна дата нещата са в ход, поръчителите са разкрити, извършителите също“, каза той.
 
„Не съм допускал, че толкова назад във времето по повод на работата ми в ДАНС, съм засегнал интереси, които са имали дори и политическо измерение. Заради партийно-политически мотиви това беше квалифицирано като терористичен акт. Има малко политика, малко партийност, има бизнес, малко отмъщение. Преносителят на парите за моето покушение, след арестуването на Логвиненко, се е обърнал по телефона за съдействие към един регионален партиен лидер за търсенето на адвокат“, каза още Алексей Петров.
nova.bg