Актуализират рецептурниците в детските градини и училищата
Актуализират рецептурниците в детските градини и училищата / Sofia Photo Agency, архив
Актуализират рецептурниците в детските градини и училищата
37659
Актуализират рецептурниците в детските градини и училищата
Актуализират рецептурниците в детските градини и училищата
  • Актуализират рецептурниците в детските градини и училищата
  • Актуализират рецептурниците в детските градини и училищата

До май ще бъде готов новият рецептурник за храненето на учениците, а до лятото ще приключи актуализацията на рецептурника за детските градини. Това съобщи в предаването „Кой говори" на Дарик директорът на Националния център по опазване на общественото здраве доц. д-р Стефка Петрова. По думите й до края на годината трябва да са ясни и новите указания за здравословното хранене на най-малките деца в яслите.

Ето какво каза още доц. Петрова в разговор, в който участва и д-р Мая Константинова от Специализираната педиатрична болница в София: „Специално във възрастта, когато децата са в детски ясли, нещата са доста критични по отношение на съвременните рецептурници, с които разполагат детските заведения, тъй като не са разработвани такива от 20 г. От миналата година работим за тях, в момента актуализираме ученически и разработваме за детските градини, които са ни приоритет в момента. До края на годината ще направим и за яслите. Новите моменти са, че първо тези рецептурници разполагат с много прагматични указания в началото, насочени към хората, които подготвят храната на децата. Рецептите са подбрани да са съвременни, да са актуални. Това, което е класика и отразява нашия национален модел, си остава. Има съобразяване на съдържанието например на мазнини в млякото и млечните продукти в зависимост от възрастта. Пърженето почти трябва да липсва и в съвременната кухня то вече почти липсва. Варене, задушаване и печене - това е нормалната технология, при която излишните мазнини фактически не се включват в менюто, защото те се изчистват".