Ако Станишев е „загубил” класифицирани документи, законът е достатъчно ясен
Ако Станишев е „загубил” класифицирани документи, законът е достатъчно ясен / cнимкa: Sofia Photo Agency
Ако Станишев е „загубил” класифицирани документи, законът е достатъчно ясен
26227
Ако Станишев е „загубил” класифицирани документи, законът е достатъчно ясен
  • Ако Станишев е „загубил” класифицирани документи, законът е достатъчно ясен

До дни трима министри от кабинета „Станишев" ще бъдат изправени пред съда, съобщи главният прокурор Борис Велчев пред Дарик. Това са министърът на отбраната Николай Цонев, министърът на земеделието Валери Цветанов и социалният министър Емилия Масларова. „Актовете са готови и в процес на написване", каза Велчев.

„Обвинителната дейност приключи, обвинителните актове, ако не са готови, са в процес на написване. Така че до няколко седмици ще бъдат внесени в съда", обяви Велчев. 

Той уточни, че относно действията на бившия премиер Сергей Станишев също са назначени експертизи, които все още се очакват. „Вие знаете, фактът, че на един документ пише поверително, не означава, че на него има класифицирана информация. Трябва експертите да ни кажат дали тези документи са били правилно графирани. Ако се окаже, че те съдържат класифицирана информация и са били загубени от Станишев, законът е достатъчно ясен", заяви той.

„Не можем да внесем в съда нищо, преди да сме сигурни какво точно внасяме. Ще изчакаме експертизите, надявам се те да не се забавят повече от няколко дни. И ще преценим спрямо тяхното становище", допълни Велчев.

Класифицираните документи, намерени в офиса на Алексей Петров, дали са част от докладите, заради които Станишев ще трябва да се изправи пред съда?

Не изключвам да има такава връзка. Не зная какви са точно материалите, които са намерени. В ДАНС е създадена организация за анализа на тези материали, дали те са автентични и по какъв начин са стигнали до място, където не би трябвало да се намират. Когато този анализ приключи, ще можем да кажем повече, но не изключвам да има такава връзка.

Преди дни градският прокурор Николай Кокинов пръв обяви, че трима министри от кабинета „Станишев" ще бъдат дадени на съд. Той уточни, че се подготвя обвинителен акт и срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.