Академици ще търсят решение за пътната безопасност

/ БГНЕС
Създава се съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. Той ще функционира към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и в него ще участват представители на акредитираните университети, имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките. Това стана ясно по време на конференция "Стратегии и политики за развитието на висшето образование в България", съобщиха от пресцентъра на ДАБДП.

Важно за шофьорите: Засилени проверки по пътищата
 
Събитието се организира от Съвета на ректорите на Висшите училища на Република България, а в него участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
"Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата", подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова.

На път са важни промени: След наложена на пътя глоба ще има и възможност за „бонус“
 
Тя допълни, че за ръководената от нея агенция е много важно ефективно да се използват постиженията на науката в областта на пътната безопасност.
 
По думите й, основен акцент ще се постави и на подготовката на кадри, чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми.
 
„С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит“, посочи още Крумова.

Рекордьори по нарушения на пътя - кои са най-фрапиращите случаи?
 
По време на форума са представени функциите и приоритетите, по които се работи в ДАБДП.
 
„Една от основните ни цели е да променим подхода на работа, когато говорим за пътна безопасност и да изместим фокуса към превенцията, а не на последващата реакция. Инициатива, за която опита на висшите училища в България ще е много ценен“,  подчерта Малина Крумова.
БТА