/ БГНЕС, архив
Днес започва специализирана операция на пътна полиция в цялата страна, съобщиха от МВР. Създадена е организация за засилен контрол върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.
 
Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик – по път II-53 с. Крушаре, разклона за с. Камен, път II-66 с.Злати войвода, с. Съдиево, път I-7 с.Мокрен, разклоните за с.Градец и с.Жеравна и ограниченията в населените места по път I-6. Засилен контрол ще има на натоварените кръстовища в общинските центрове и в районите с пешеходни пътеки. На автомагистрала „Тракия” контрол ще има в района на извършващите се ремонтни дейности в участъка от километър 250 до 260.

Рекордьори по нарушения на пътя - кои са най-фрапиращите случаи?
 
Остава завишен контролът на водачи, употребили алкохол и наркотични вещества.
 
Днес от 23:00 ч. до 24:00 ч. ще бъде спряно движението в двете посоки по автомагистрала Хемус“, в участъка между 337-ми и 342-ри километър, съобщиха от АПИ. Това е отсечката между пътен възел „Белокопитово“ и кръстовището с път I-7 Силистра – Шумен, в района на с. Панайот Волово.
 
За да не се затруднява трафикът през деня, късно вечерта ще се монтира рамка, с дължина 32 м, на изграждащата се електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства над 3.5 тона (тол).

93% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка
 
По време на ограничението трафикът ще се пренасочва по първокласния път I-2 Шумен-Варна. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация.
 
Ще бъде ограничено движението в изпреварващата и част от активната ленти, като трафикът ще преминава по другата част от активната и аварийната ленти.
 
От 10:00 до 15:30 ч. движението в тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“ в тръбата за Бургас ще се осъществява в една лента поради ремонт на антени на мобилен оператор. Ще бъде затворена активната лента, като трафикът ще се извършва в изпреварващата лента.
БГНЕС