/ iStock/Getty Images
Над 1100 фрапиращи случая на превишена скорост само за 6 месеца. Седем шофьори са били засечени от камерите на Пътна полиция с над 200 км/ч. Рекордьорът е сниман с 277 км/ч на магистрала „Струма“. Преди броени седмици на същия пътен участък с 268 е преминал друг водач на мощна кола. Сред фрапантните нарушители е и шофьор, минал със 266 км/ч на магистрала „Тракия“ в района на Пазарджик, посочва NOVA.
 
Глобата, която рекордьорите по превишена скорост ще отнесат, е между 1200 и 1350 лева. Повечето от тях са натискали газта по магистрали и скоростни пътища.
 
„На главния път Бяла – Плевен – София при ограничение 90 км/ч имаме установена скорост от 216 км/ч.”, обясни инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция.

Само за седмица: Полицията хвана над 200 пияни шофьори
 
Сред джигитите има и варненец с мощна кола, който вдигнал 186 км/ч, въпреки че пътни знаци указвали, че не може да кара с повече от 60 км/ч.
 
В масовия случай шофьорите карат твърде бързо в градове и села.
 
„За първите 6 месеца на тази година са издадени над 1100 наказателни постановления за подобни нарушения”, заяви инспектор Илия Георгиев.

Шофьорът, който блъсна 4 деца в София, има зад гърба си 5 нарушения
 
В тези случаи водачите са карали с повече от 50 км/ч над позволеното. И книжките им са били отнети за по три месеца.
 
Според експертите в бранша основните причини за фрапантните нарушения са чувство за безнаказаност и висока самооценка.
 
„Има значение професията, има значение средата, в която живее и е живял. Има значение нивото на образование. Самият социален статус формира у някои хора да мислят, че са недосегаеми, стоят над закона и са безсмъртни”, обяснява инструкторът Красимир Георгиев.

Кои са потенциалните „убийци“ на пътя?
 
Инструктори смятат, че това поведение се формира след шофьорските курсове. Но още преди да вземе книжка, е ясно кой шофьор ще се справя зле зад волана и кои шофьори ще е им е по-трудно.
 
„Това са професии, свързани повече с точни науки – химии, физики, математики, преподавателски труд, IT специалностите. Трудно ни е и с юристите също, защото при тях всичко е алинея и член и точка”, обяснява Георгиев.

93% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка
 
Има и отличници на пътя. Според статистиката на КАТ от 4 милиона шофьори, близо 400 000 са притежатели на златен талон. Той се издава, ако не си правил нарушения 6 години.
 
Според експертите по пътна безопасност, отличниците на пътя всъщност масово не са сядали зад волана с години.  
nova.bg