/ ThinkStock/Getty Images
Безопасното шофиране е в основата на доброто пътуване с автомобил. Затова е важно да поддържаме автомобила си в изправност с редовни прегледи в автосервиз. За безопасно пътуване е важно да имате и правилното поведение зад волана.

Над 90% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Според контролните служби четирите вредни навика, които са потенциални убийци на пътя, са високата и несъобразена скорост, шофирането след употреба на алкохол и забранени вещества, непоставяне на предпазен колан и използването на мобилния телефон.

ThinkStock/Getty Images

Един от най-сериозните проблеми по българските пътища е скоростта. Специализирана операция на КАТ, проведена наскоро, показа, че ограниченията масово не се спазват. Само за седмица контролните органи заснеха над 10 000 нарушения на максимално разрешената скорост за движение, обобщава данните Съюза на българските автомобилисти (СБА). Сред тях рекордьор е шофьор, „профучал” с 277 км/ч по магистрала „Струма“.
 
Засякоха шофьор с 277 км/ч на АМ „Струма“, други двама с над 200 км/ч

Правилата за движение изискват шофьорите да се движат със скорост, която да им позволи при необходимост да спрат на необходимото разстояние. Чистото стъкло е крайно необходимо.

За да се избягват рисковите ситуации е важно предварително да планирате пътуването си. Както и да заложите резервно време за пристигането си. Така, ако се окажете блокирани в трафика, няма да се чувствате притиснати да се надбягвате с времето.
 
Само за един уикенд: Над 6000 шофьори засечени с превишена скорост

Повечето водачи гледат на средно разстояние, когато наблюдават кръстовища. Оглеждайте цялата зона наоколо за колоездачи и пешеходци, които се канят да пресичат. Важно е да използвате огледалата редовно, да наблюдавате встрани и зад колата.

ThinkStock/Getty Images

Ако пътувате със семейството, предвидете техните нужди. Заредете се с напитки и закуски на разположение, вземете няколко детски игри.
 
Как да се справим с аквапланинга в дъждовно време?

Ако пътувате с колата си в чужбина, уверете се, че знаете пътните правила в страните, които ще посетите. Може да има изисквания за допълнително оборудване или документация, за които се налагат глоби на място. Проверете застраховката си и покритието за Пътна помощ, за да се уверите, че е валидно зад граница.
 
Никога не сядайте зад волана след употреба на алкохол! Доказано е, че водачът, който е малко под допустимата граница за шофиране под въздействие на алкохол, е толкова опасен, колкото и този, който е над границата.