Агенция Сигурност ще привлича доброволни сътрудници
Агенция Сигурност ще привлича доброволни сътрудници / netinfo

Служителите на бъдещата Национална агенция “Сигурност” ще имат право да привличат граждани за доброволно сътрудничество. Това предвижда проектозаконът за създаването на тази агенция, който беше внесен в Народното събрание.

Тази вечер законопроектът за Националната агенция “Сигурност”, подготвен от управляващите, беше внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на депутатите от трите партии в коалицията – Михаил Миков и Ангел Найденов от левицата, Минчо Спасов и Илчо Димитров от НДСВ, Касим Дал и Камен Костадинов от ДПС.

Както Дарик съобщи още преди дни законопроектът предвижда агенцията да няма собствени дознатели, но новата структура да получи правото да има специален достъп до информацията на всички държавни институции.

Националната агенция “Сигурност” ще може да използва специални разузнавателни средства. Новата структура ще има разузнавателни, контраразузнавателни както и оперативно-издирвателни функции. НАС ще разкрива, противодейства и предотвратява корупция по високите етажи на властта, ще се бори с разузнавания в полза на чужди сили и ще има за задача да работи срещу опасностите за единството на нацията и заплахата за териториалната цялост на държавата.

Според депозирания проектозакон председателят на агенцията и заместниците му ще имат мандат от 5 години, като шефът на новата структура ще се назначава с президентски указ по предложение на правителството. Националната агенция “Сигурност” ще предоставя еднакъв по обем и съдържание информация на президента, на председателя на парламента и на министър-председателя.

Агенцията ще подлежи на контрол от страна на Народното събрание – контролът ще се осъществява от комисия на парламента, а председателят й всяка година ще внася в НС доклад за работата й.