магазин
магазин / ThinkStock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки по повод празниците. Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и регистрацията на обектите и съответствието на сградов фонд и оборудване. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.
 
Д-р Галя Викьова от Агенцията по безопасност на храните посъветва потребителите да обръщат специално внимание на цвета на месото:
 
"Прясното месо е с розово-червен цвят. При телешкото е малко по-червено. Също така видимите мазнини са светли, бели до кремави. При по-възрастните животни са малко по-кремави. При натискане с пръст върху съответното парче месо много бързо се възстановява тръпчинката, която се получава", обясни Викьова.
 
Гергана Илиева от години работи в магазина, който беше част от обектите за проверка на инспекторите:
 
"Предимно се търсят повече паржолки, врат, котлет. Основно сме на свинско месо, телешкото по-малко се консумира. До 100 лева хората отделят и пазаруват", допълва тя.
 
 По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.