Даниела Начева
Даниела Начева / БГНЕС
Деветима са обвинени за участие в престъпна група за нелегално производство и разпространение на цигари, а трима се издирват. Това съобщи на брифинг по-рано през деня и.ф. ръководител на спецпрокуратурата Даниела Начева. Издирваните са свързани с акция от края на миналата седмица в заведения в София и друга операция отпреди близо месец, при която бяха разбити нелегални фабрики за тютюн, като това са Евлоги Станоев - Бирмата, Георги и Антон Станоеви, стана ясно от думите на прокурор Начева, цитирана от БТА. Лидия Станоева няма обвинение. Тримата са обвинени задочно, предполага се, че един от тях се намира в чужбина. В групата нямало изявен лидер, всички имали еднакви функции. Шест лица от тази група са тези, които са осигурявали финансиране на престъпната дейност и помещения чрез подставени лица.

През август: Разбиха мащабна престъпна група - перачи на пари и контрабандисти на цигари

От пресцентъра на МВР обясниха, че във връзка с продължаващата операция, при която в Пловдив през август бяха открити нелегални фабрики за производство на тютюн и бил събран сериозен ресурс от доказателства, по отношение на изпълнителското ниво задачата била установяване на лицата, финансирали, контролирали и реално облагодетелствали се от цялостната престъпна дейност. Към този етап на разследването обвинение за участие в организирана престъпна група е повдигнато на деветима, трима от които са от обвинените в Пловдив за държане на акцизни стоки без бандерол.

14 септември: Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружества, стопанисващи две заведения в София

Останалите шестима са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са помещенията чрез подставени лица, на името на чиито фирми са наемани помещенията с машините и съоръженията за производството и нарязването на тютюна, както и са организирали пригодяването на помещенията, така че работниците трайно да се установят там. Иззети са документи, парични средства и носители на информационни данни, на които предстои проверка и анализ, налице са свидетелски показания. Доказателства по този случай са били събирани и в хода на разследването, водено в Пловдив, съобщи прокурор Даниела Начева, ръководител на Специализираната прокуратура.

При операция, проведена на 24 август  под ръководството Окръжна прокуратура-Пловдив и обхванала територията на  осем областни дирекции на МВР, бяха открити четири нелегални фабрики и иззети близо 42 тона тютюн, бяха повдигнати обвинения за държане на акцизни стоки без бандерол на общо 23 лица.