78 души от Монтана заразени със салмонела
78 души от Монтана заразени със салмонела / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Част от пробите, взети след хранителното натравяне на 78 души от Монтана, показват наличие на салмонела ентеритидис, съобщи д-р Даниела Караилиева - директор на регионалната инспекция по здравеопазване.

По-голяма част от заразените хора са работници на фирма БКК - ООД и са обядвали във ведомствения стол.

Инфекцията се е разразила на 19 април, когато са настанени първите 30 души с едни и същи симптоми в инфекциозното отделение в Монтана. През почивните дни там са продължили да постъпват заразени и с последните 10 души от днес общо настанените в стационара са 60. Всички те са яли картофени кюфтета, които са били част от менюто им на 18 април.

„Общо 78 заболели. От тях 60 са хоспитализирани - едно дете имаме и една по-възрастна жена, другите са в трудоспособната група. Голямата група - без четирима души, от хоспитализираните са работници на фирма БКК - ООД. Останалите са консумирали по един или друг начин същите картофени кюфтета, затова ние свързваме тях като фактор за предаване на заразата. Причинителят е изолиран днес в нашата лаборатория - 4 от пробите в петък показаха наличие на салмонела ентеритидис. В 11 проби в микробиологичната лаборатория на пациенти от петък е изолиран същият причинител", обясни Караилиева.

Храната в работническия стол е доставена от фирма „Фалкон 09" - ООД, която извършва кетъринг и е собственик на верига от заведения в Монтана. Всичките обекти на фирмата са затворени, съобщи д-р Герго Гергов - директор на Агенцията по храните в Монтана. Взети са проби от ръцете на всички работници във фирмата и от различни повърхности в производствените помещения. Освен това е извършена проверка и взети проби от склад на едро, от който са закупени яйцата и сиренето за приготвената храна.

„На 19 април в 11:00 часа от регионална здравна инспекция в град Монтана ми беше подаден сигнал за регистриран взрив от хранително заболяване след консумация на храна. Храната е пилешка супа, картофени кюфтета с гарнитура зелена салата, приготвени на 18 април, предишния ден, в обект - работнически стол с дейност кетъринг. Незабавно инспектори от контрол на храните извършиха проверка на обекта и към момента са предприети следните мерки: в стола за раздаване на храна е установено наличие на храна, която е възбранена, и е взета проба за изследване в лаборатория в град Враца на БАБХ. Взета е и храна от предишния ден за същата лаборатория, взети са проби от ръцете на персонала, от стени, подове и други работни плотове в обекта. Връчено е разпореждане за спиране дейността на обекта. Към момента се извършва проверка на склад за търговия на едро, от който са взети яйцата за приготвяне на част от храната", каза още Гергов.

От лабораторията на агенцията по храните във Враца ще обявят резултатите от пробите си утре. Вероятно те ще потвърдят пробите на здравната инспекция за заразяване със салмонела ентеритидис, смята д-р Гергов.

Възможно е да има още заразени, които са приемали от същата храна, но още да не са проявили симптоми. Това е възможно до 6 дни от момента на инфектиране.

„Искаме да призовем - който е имал или има оплаквания, да се обърне към нас или към личния си лекар, за да може освен да бъде изследван, да бъде назначено и съответното лечение. Заболяването не е безобидно, трябва да има специализирана медицинска помощ. И тъй като ние няма как да обхванем града, е организиран колектив в БКК и тези, които са обядвали или вечеряли във въпросните обекти, да потърсят специалист за адекватна намеса", обясни Караилиева.