/ ThinkStock/Getty Images
70 000 души у нас страдат от шизофрения, а около 20 000 – от болест на Паркинсон, стана ясно в Световния ден за борба с двете заболявания. Оказва се, че у нас от момента на появата на шизофренията до първата консултация с лекар минават между две и три години. Това, което според водещите психиатри все още не се случва в България, е дългосрочната грижа за тези болни. След като хората със шизофрения получат помощ в болнично заведение, наблюдението и грижите, необходими за тяхното връщане в общността, липсват.

Всеки трети българин е ежедневен пушач

За изминалата година през Клиниката по психиатрия в Александровската болница са преминали около 1200 пациенти, 40%, от които – с диагноза шизофрения. Повечето са на възраст до 30 години, посочва един от най-добрите психиатри у нас и ръководител на клиниката – проф. Вихра Миланова.

"Реално няма увеличаване на броя на болните. Броят на болните е около 0,8 до 1% от общата популация. Има други неща, които правят живота им много по-сложен. Въпросът със стигмата и затова че ти се белязан. Че не си приет като всички останали. А тези хора, повечето от тях, са като всички останали", добави още тя.

Само за около 200 от 7000 редки болести има лечение

Христо Добрев е един от пациентите на Клиниката по психиатрия с диагноза шизофрения. Надежда грижите за хората с това заболяване да се подобрят още повече обаче той няма.

"Предизборно бяха дали много обещания за грижите, обаче при тази планирана икономика, както е създадена - просто не е възможно такива обещания да се изпълнят. Всеки трябва да пренесе нещо на това общество", споделя Христо.