684 души са станали жертви на трафик от България за 2012 г.
684 души са станали жертви на трафик от България за 2012 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
684 души са станали жертви на трафик от България за 2012 г.
63095
684 души са станали жертви на трафик от България за 2012 г.
  • 684 души са станали жертви на трафик от България за 2012 г.

Около 32 млрд. долара са приходите за бизнеса с трафик на хора през 2012 г., сочат данни на ООН. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев по време на конференция за противодействие на трафика на хора и ролята на неправителствения сектор. За миналата година 684 са установените жертви на трафик от България. За последните две години най-честите дестинации, където българите биват отвеждани насила са Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Австрия, Италия, Кипър и Полша.

През 2011 г. и 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на жертвите на трафик към страните от Северна и Централна Европа, отбеляза зам.-министър Георгиев. В Швеция най-честата причина за насилственото отвеждане на хора е с цел трудова експлоатация, в Чехия - трудова и сексуална експлоатация, във Великобритания - джебчийство, а в Гърция, освен за изброените, и продажба на новородени и ембриони. Най-застрашената група у нас остават ромите, а определящият фактор при всички казуси е ефектът от икономическата криза, посочи Георгиев.

„Това е едно престъпление, което генерира много сериозен финансов ресурс. По данни на ООН за 2012 г. 32 млрд. се генерират от трафик на хора, като основни райони, които генерират набиране на хора, които да бъдат трафикирани са: Сливен, Варна, Бургас, Добрич, Русе, Пловдив, Пазарджик и Монтана. Потенциално най-уязвимата група за трафикиране остава ромското население", обясни още Георгиев.

Общият брой идентифицирани жертви на трафик на хора за 2012 г. е 684. През последните 2 години се наблюдава нарастване на броя на жертвите на трудова експлоатация, наблюдава се увеличение на случаи на трафик на бременни жени с цел продажба на бебето, като за 2012 г. са идентифицирани 38 жени.

61 деца са станали жертва на трафик, като по-голямата част от тях са непълнолетни. За 2012 г. в България 110 трафиканти са осъдени, а 82-ма от тях са с влезли в сила присъди.