Софийският градски съд отложи разпоредителното заседание по делото за изтеклите лични данни от НАП, след кибератака срещу институцията през 2019 г.

Причината е, че препис от обвинителния акт е бил връчен на подсъдимия Кристиян Бойков преди по-малко от седем дни преди датата на заседанието. Другият подсъдим за случая е собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Разследването първоначално се водеше от специализираната прокуратура, то продължи четири години, преди да бъде внесен обвинителният акт. След закриването на спецструктурите делото сега ще се гледа в Софийски градски съд. 

Заседанието е отложено за 6 април.

През юли 2019 г. базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и ЕГН-та, имена и адреси на 6 милиона българи бяха откраднати. По време на делото прокуратурата публикува откъси от разузнавателни средства, това обаче предизвика широки дискусии дали е законосъобразно.

Арестувани бяха собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.

Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от НК – „Престъпления против републиката“. И че всички престъпления по тази глава имат „политическа цел или цел да засегне властта в републиката“. Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков „е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй“.


 
БГНЕС, Константин Костов/БТА