Публикувана е годишна данъчна декларация за 2022 г., съобщиха от Националната агенция за приходите.

"В рубриката "Формуляри" са публикувани годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г. с баркод (образец 2001) за доходите на физическите лица и Ръководство за попълване и подаване на декларацията с баркод по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г.", съобщават от НАП

Данъчната кампания за 2023 г. по деклариране на доходите от физическите лица започва от 10 януари.

От тази дата стартира подаването на годишните данъчни декларации по електронен път, по пощата и на място в приходната агенция. В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и онлайн услуга за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея автоматично ще бъдат вписани данни за получени през миналата година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Започва данъчна кампания по деклариране на доходите пред НАП

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, който е първият работен ден след почивния 30 април.

Хората, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, ще подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.