39% от българите не четат вестници
39% от българите не четат вестници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
39% от българите не четат вестници
50917
39% от българите не четат вестници
  • 39% от българите не четат вестници

Близо 39 процента от българите не четат вестници. Това сочи проучване на аудиторията, проведено сред хора на възраст от 14 до 65 години.

Само 11 процента купуват вестници всеки ден, а 44 процента го правят веднъж седмично.

Все по-голям дял от населението се пренасочва към новините в интернет. Все още обаче най-често използваме интернет, не за да се осведомяваме за актуалните теми от ежедневието, а за да комуникираме с приятели в социалните мрежи.

Според изследването на "Сова харис" българинът приема добре новите медийни практики, които интернет предлага и все по-усилено се възползва от тях. Според доц. Маргарита Пешева от ВТУ това е и причината търсенето на вестниците да намалява: "Навлизането на новите медийни практики, които интернет създава, става по-бързо от разширяването на медийната грамотност. Резултатите от проникването на блогосферата и отношението на потребителите на различни видове блогове е много по-ниско, отколкото отношението им към социалните мрежи".

Различни експерти в последните години правят прогнози кога ще дойде краят на печатните издания и кога ще бъде издаден последният вестник в света. По думите на доц. Пешева, за изчезване на пресата не може да се говори: "Хартиените вестници в следващите 5-10 години имат бъдеще в България".

Данните показват, че най-четените печатни издания у нас остават "Труд" и "24 часа".