/ Sofia Photo Agency, архив
30% от козунаците са без обозначен производител, съобщи Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред Агенция Фокус.
 
Повече български продукти на пазара отчитат експерти преди Великден

"Това е голям проблем, защото козунакът е една храна, която има много богат състав. В него влиза бялото пшенично брашно, маята, но в същото време яйца или яйчен меланж, животинско масло или растително като олио, задължително захар или в някои случаи подсладители, за да могат хората със здравословни проблеми да имат достъп до специалната за тях храна, фрукти, лимонови корички, задължителният лимонов аромат, който се носи от козунака. В повечето случаи в него присъстват и шоколадови капки, локум, много орехови, бадемови ядки", коментира Кукушева.
 
По думите й тази година за пореден път българските хлебари ще предложат на пазара много видове козунаци.
 
"Тук закачката не е какви са видовете - с локум, с ядки или чист традиционен козунак без никакви примеси. Закачката тази година е българските потребители да си вземат козунака на белия бизнес. Съставът трябва да бъде истински и нееднократно вече успяхме чрез вас да обучим българските потребители да различават на пръв поглед още козунака", допълни тя.
 
Как се прави вкусен козунак?

Кукушева посочи, че при козунака периодът на изчакване е достатъчно дълъг. "За сметка на това той расте и структурата му става лека. Вътре се забелязват прочутите козуначени конци, които когато човек ги вкуси имат ефект на разтапящ се захарен памук в устната кухина. В същото време козунакът е много обемен. Големият обем и лекото тегло са едни от категоричните признаци на пръв поглед, че козунакът е произведен по стара рецептура със спазване на всички технологични цикли", обясни тя.
 
Мариана Кукушева бе категорична, че потребителят трябва да търси козунак, на който е обозначен съответният производител.