/ Thinkstock/Getty Images
великденски козунаци
93292
великденски козунаци
  • великденски козунаци
Традицията повелява на Великденската трапеза  да сложим боядисани яйца и козунак. Те присъстват задължително, защото символизират кръвта и тялото Христово.

Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък точенето и месенето определено не са за всеки. Добрата новина е, че вкусен козунак, почти като бабиния, може да се намери и в търговската мрежа, стига да знаеш къде да го търсиш.

Как се прави вкусен козунак, на какво ухаят истинските козунаци и какви са тайните рецепти за приготвянето им – разказват майсторите от Добрич.

Колко струва качественият козунак?

Вярното място са малките бутикови семейни хлебопекарни, каквито има в почти всеки български град.

На едно такова място в Добрич откриваме Радослав Райков, собственик на хлебопекарна, която се слави с производството на един от най-вкусните и качествени хлябове в града. В дните преди Великден пеща на Радо бълва, освен топли хлябове, и златисти козунаци. А въздухът наоколо ухае божествено. Ето какво разказа Радослав:

"Българският козунак трябва да има добре изразени аромат на лимон, ванилия, да му е хубаво препечена кората. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака. Моят козунак е с локум, стафиди, орехи и шоколад. Отгоре е намазан с мед и карамелизиран препечен кокос. Основата за самото тесто е от стара българска рецепта, която аз съм реновирал с помощта на различни майстори от Европа", споделя той той.

За да стане хубав и вкусен козунакът задължително трябва да се използват качествени продукти, категоричен е майстор Радо. В това са убедени и други добрички хлебопекари, известни с вкусните си козунаци, като майстор Шенол Исмайлов. "За истинският козунак са необходими оригинални продукти-яйца, захар, мазнина. И много, много любов. Козунакът трябва да престои един ден, за да поеме всички аромати. Козунакът перди всичко трябва да е сладък, да става на конци и да си има златистия цвят", казва майсторът.

Как да разпознаем истинският козунак в магазина и да не се подлъжем по лъскавата опаковка на менте продукт, пълен с оцветители и консерванти. Ето съветите на специалистите:

Козунак без консерванти и с естествени суровини и материали е нормално да издържи 10 дена. Най-здравият стабилизатор е захарта. Но не трябва и да се прекалява, защото тестото става по-тежко, обемът на козунака пада, губи се конеца.

Ако се ползват консерванти е възможно срокът на годност да е 5-6 дена, но всичко друго не е реално.

КЗП: Внимавайте с примамливите оферти по празниците

Традиционният козунак се прави от бяло брашно. Има варианти, да се прави от ръжени брашна, но ефектът е друг.

Да не прави компромис с качеството на продуктите, да се вслушва в съветите на клиентите, да продължава напред с усмивка и позитивизъм. Това са част от тайните на успеха на майстор Радо.