30 години затвор за полицай, убил 25-годишно момиче в Ловеч
30 години затвор за полицай, убил 25-годишно момиче в Ловеч / снимка: Sofia Photo Agency, архив

30 години лишаване от свобода постанови Ловешкият окръжен съд за полицая Иво Маринов, който на 15 септември миналата година уби с шест изстрела от служебното си оръжие 25-годишната Ивелина Славчева пред дискотека в Ловеч.

Мъжът трябва да плати и 400 хил. лв. кръвнина на родителите на момичето, както и 10 хил. лв. неимуществени вреди на Александър Колев - момчето, срещу което Маринов също насочил оръжие, но като по чудо пистолетът му не гръмнал.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Последните думи на Маринов пред съда бяха: „Съжалявам много за случилото се. Много съм обичал това момиче. Не знам как се стигна до това".

Процесът срещу вече бившия униформен протече при съкратено съдебно следствие, поискано от защитника му Марин Марковски. Той се яви на заседанието за пръв път и пледира за минимално наказание от десет и по-малко години затвор. В началото адвокатът представи медицинска справка от психиатъра на плевенския затвор, където Маринов изтърпява мярката си за неотклонение, която удостоверява, че в момента той страда от параноидна шизофрения, и настоя за нова съдебно-психиатрична експертиза.

Съдът обаче не се съобрази с искането му и изтъкна, че досега са направени две експертизи - тройна и петорна.